Linkovi

State Department: SAD smatra punu suradnju s Haškim tribunalom preduvjetom uključenja u euro-atlantske institucije


”Američka vlada snažno podržava Haški tribunal za ratne zločine u njegovim naporima da pred lice pravde izvede one koji su odgovorni za grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava” – izjavio je dužnosnik američkog State Departmenta koji je komentirao odluku Europske unije da odgodi početak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Dužnosnik State Departmenta koji je tražio da ne bude imenovan rekao je na “briefingu” u četvrtak da Sjedinjene Države “smatraju punu suradnju s Haškim sudom preduvjetom uključenja područja u euro-atlantske institucije”. “Nastavljamo pozivati sve vlade da ispune svoje obveze kako bi u potpunosti suradjivale s tribunalom – uključujući tu i hvatanje i izručenje svih odbjeglih optuženika, posebno generala Ante Gotovine, te Ratka Mladića i Radovana Karadžića” – rekao je dužnosnik američkog Državnog tajništva.

Prije ove izjave, glasnogovornik državnog tajništva je na redovitoj tiskovnoj konferenciji ocijenio da je odluka Europske unije o odgodi početka pristupnih pregovora s Hrvatskom – stvar Hrvatske i unije. Upitan da komentira odluku Bruxellesa, glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli je rekao za Glas Amerike da se radi “…o pitanju koje se tiče odnosa Europske unije i Hrvatske.”

XS
SM
MD
LG