Linkovi

Uoči druge obljetnice invazije Iraka


U subotu, 19. ožujka, obilježava se druga godišnjica početka rata u Iraku, koja dolazi u vrijeme dok se u Bagdadu formira nova vlada. Američki vojni dužnosnici i srednjoistočni analitičari kažu da, premda je došlo do napretka u borbi protiv pobunjenika, mogle bi proteći godine prije nego što sigurnosno stanje i politički proces u Iraku budu u potpunosti stabilizirani.

Nakon što su milijuni Iračana izašli na birališta krajem siječnja, američki i irački čelnici izvijestili su o naglom povećanju građanskog ponosa diljem te zemlje. Premda u nekim dijelovima Iraka i dalje traje oružana pobuna, prijelazni irački čelnici nadaju se da će formiranje vlade oslabiti podršku za militante, odgovorne za napade na koalicijske postrojbe, iračke snage sigurnosti i civile. Prijelazna nacionalna skupština do 15. kolovoza treba izraditi nacrt novog ustava, o kojemu će se glasati na referendumu do 15. listopada. Izbori za redovnu vladu bit će održani u prosincu, a izabrani dužnosnici preuzet će svoje obveze prije kraja ove godine.

Predsjednik Bush kaže da ga ohrabruje politički proces u Iraku: "Nedavni izbori su otpočeli proces rasprave i stvaranja koalicije koja će biti jedinstvena u povijesti Iraka i inspiracija za druge. Irački čelnici formiraju vladu koja će nadgledati slijedeći, ključni stadij u političkoj tranziciji Iraka: sastavljanje trajnog ustava. Taj se proces mora odvijati bez uplitanja izvana. O obliku demokracije u Iraku moraju odlučiti sami Iračani."

Premda su eksplozije praktički dio svakodnevnice u nekim dijelovima Iraka, američki vojni dužnosnici kažu da koalicijske snage bilježe uspjehe u borbi protiv pobunjenika. Dnevno se događa između 50 i 60 napada, ali Pentagon ističe da je to znatno manje od tristotinjak pokušanih napada na sam dan izbora, 30. siječnja. Američki vojni dužnosnici kažu da, premda su pobunjenici u stanju izvesti razorne napade, mnogo od njihovih čelnika su tijekom prošle godine bili ili ubijeni ili zarobljeni.

General George Casey, zapovjednik multinacionalnih snaga koalicije u Iraku kaže da je ustvari ostvaren bolji napredak nego što ga je on u ovom trenutku očekivao: "To nije nešto što na koncu može biti vojno poraženo. Ljudi koji podržavaju i izvode te napade bit će – nadajmo se – uvučeni u politički proces, čime će pobuna izgubiti na zamahu."

Michael O'Hanlon, vanjskopolitički ekspert iz washingtonskog Instituta Brookings, kaže da pobuna, koja je znatno ojačala nakon prve godišnjice početka rata, sada pokazuje znakove slabljenja: "Prošle je godine, posebice, prvo naglo ojačala pobuna, ali, na kraju godine, već se vidjelo blago smanjenje i u jakosti i u pogibeljnosti pobune. Tu su onda došle pripreme za izbore, koji su, krajem siječnja, praktički komemorirali kraj druge godine rata u mnogo pozitivnijem političkom tonu. Vidimo da se ekonomija još uvijek muči, ali se postupno poboljšava. Vidimo i da su iračke snage sigurnosti još u razvitku, ali već počinju bolje funkcionirati. Vidimo i politički proces koji, premda je još daleko od razrješenja, budi mnogo nade."

Michael O'Hanlon kaže da će ključna mjera uspjeha za ostatak ove godine biti ubrzavanje obuke iračkih postrojbi i službi sigurnosti. Time bi postupno povlačenje barem nekih koalicijskih snaga moglo početi 2006. godine. Pentagon kaže da je do sada obučeno oko 140 tisuća pripadnika iračkih snaga sigurnosti iako većina još nije sposobna voditi neovisne operacije.

Premda je pobuna usporila neke planove obnove, američki obrambeni dužnosnici kažu da je došlo do značajnog povećanja broja projekata na kojima se radi, kao i u količina novca utrošenog na obnovu Iraka: u lipnju prošle godine, odvijalo se dvjestotinjak projekata, vrijednih oko milijardu dolara; sada se radi na oko dvije tisuće projekata, vrijednih oko pet milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG