Linkovi

Amnesty International smatra da odluka EU šalje 'snažnu poruku'


Organizacija Amnesty International je priopćila da je odluka Europske unije o odgodi početka pregovora s Hrvatskom poslala "snažnu poruku" da nekažnjavanje za ratne zločine mora prestati. Po riječima ove organizacije sa sjedištem u Londonu, nekažnjavanje za ratne zločine u Hrvatskoj tijekom devedesetih godina je rasprostranjeno.

Europska unija odlučila je odgoditi pregovore o članstvu s Republikom Hrvatskom, zbog toga što hrvatske vlasti nisu uhitile Antu Gotovinu, bjegunca od pravde koji je optužen za ratne zločine.

Prije sjednice predsjedništva Unije, o odluci da se pregovori odgode govorili su pred novinarima ministri vanjskih poslova Britanije i Nizozemske kao i ministar vanjskih poslova Luxembourga koji predsjedava Unijom.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je: "Kao i druge članice Unije, i Britanija želi da Hrvatska počne s pregovorima o pristupanju Uniji. No, naša je procjena da pregovori ne mogu početi sutra jer nije ispunjen ključni preduvjet za pregovore – potpuna suradnja s Tribunalom. Bojim se da dokazi pokazuju da Hrvatska nije u potpunosti surađivala s Tribunalom, onako kako smo smatrali da bi trebala."

U vezi s načelima s kojima se Unija vodila u odlučivanju, Jack Straw je rekao: "Najvažnije je da hrvatskoj vladi i narodu pošaljemo vrlo jasnu poruku – ‘Europa je Europa upravo zbog određenih vrijednosti koje poštuje.’ Moramo zajamčiti da te vrijednosti nisu samo vrijednosti na papiru, već da se one i prakticiraju. A ključna vrijednost, u vezi s ljudskim pravima i poštivanjem ljudskog života, je - suradnja s Tribunalom u Haagu."

Ministar vanjskih poslova Nizozemske Bernard Bot izjavio je da budućnost pregovora o članstvu u velikoj mjeri ovisi o Hrvatskoj: "To uvelike ovisi o vladi Hrvatske te ocjeni gospođe del Ponte – postoji li potpuna suradnja. Kada bi postojala, tada bi situacija za sve bila mnogo lakša. Jer, naravno, mi bi željeli da Hrvatska postane članica Europske unije; željeli bi početi s pregovorima. Međutim, smatramo da se prije toga moraju steći određeni uvjeti."

Ministar vanjskih polova Luxembourga Jean Asselborn rekao je na kraju kratkog pojavljivanja pred novinarima u Briselu da su “vrata Europske unije i Brisela za Hrvatsku i dalje otvorena”.

XS
SM
MD
LG