Linkovi

Scenariji sudnjeg dana


Ministarstvo domovinske sigurnosti identificiralo je više od desetak najvjerojatnijih scenarija terorističkih napada u Americi, o čemu piše "New York Times". Dokument, poznat po nazivu Scenariji za planiranje na nacionalnoj razini, nalikuje – kako kaže njujorški list - na opise sudnjeg dana, nudeći i procjene broja stradalih, kao i ekonomsku štetu izazvanu navedenim načinima napada. Među najvjerojatnijim oblicima terorističkih napada u Americi, spominje se eksplodiranje tanka s klorom – u kojemu bi smrtno stradalo 17 i pol tisuća ljudi, a ozlijeđeno bilo više od 100 tisuća -, zatim širenje bubonske kuge putem sanitarnih prostorija u aerodromima, sportskim dvoranama i željezničkim postajama, čime bi bilo ubijeno dvije i pol tisuće, a oboljelo više od 8 tisuća osoba diljem svijeta. Navedena je i mogućnost zaražavanja stoke slinavkom i šapom. Specifične lokacije napada se ne navode, jer, kako je rečeno, takvi bi se događaji mogli odvijati u mnogim velikim gradovima ili u ruralnim područjima.

U napisu se ističe da izvješću nije cilj plašenje javnosti, niti postoje vjerodostojni obavještajni podaci da se upravo takvi napadi planiraju.Svrha izvješća je pokušaj fokusiranja antiteroričke potrošnje diljem Amerike na najbolji mogući način. Dapače, javnost nije ni trebala vidjeti taj dokument da on nije bio zabunom objavljen na web sajtu vlade savezne države Hawaji.

Primiče se dvogodišnjica invazije na Irak, no Amerikanci su još uvijek podvojenih mišljenja o stanju na Srednjem Istoku, piše "Washington Post", u izvješću o ispitivanju javnog mnijenja koje je ta novinska kuća provela zajedno s televizijskom mrežom ABC. Većina ispitanika vjeruje da je Iračanima danas bolje nego što im je bilo prije početka rata, no, oni, isto tako, kažu da, kao prvo, uopće nije bilo vrijedno otići ratovati. Više ispitanika nego ranije vjeruje u bolju budućnost Iraka i ostatka Srednjeg istoka nakon uspješnih iračkih izbora. Više Amerikanaca također vjeruje da je rat poboljšao šanse za širenje demokracije na Srednjem istoku nego što ih je uvjereno da je rat još više smanjio takve izglede. Uz to, anketa pokazuje da Amerikanci imaju vrlo malo volje za vojnu akciju protiv drugih zemalja koje su se našle na meti kritika predsjednika Busha, uključujući Iran i Sjevernu Koreju.

XS
SM
MD
LG