Linkovi

Italija najavljuje povlačenje iz Iraka


Talijanski premijer Silvio Berlusconi najavio je da ce se talijanske snage poceti povlaciti iz Iraka u rujnu. Kako je rekao, to ce se povlacenje provoditi postupno, u skladu sa sposobnosti iracke vlade da sama održava sigurnost u zemlji.

Premijer Berlusconi izjavio je da ce Italija poceti smanjivati svoj kontingent od tri tisuca vojnika u Iraku prije kraja godine, te da ce postupno povlacenje poceti u rujnu. Doao je da ce razmjeri povlacenja ovisiti o sposobnosti iracke vlade da održava sigurnost. Talijanski je celnik iznio ovu najavu u jednoj politickoj emisiji na televiziji. Takoder je kazao da je o ovoj odluci vec razgovarao s britanskim premijerom Blairom.

Talijanska vlada bila je do sada jedna od najodlucnijih pristaša americke politike u Iraku. No, Berlusconijeva vlada desno od centra nalazi se pod sve vecim pritiskom javnosti da povuce vojnike iz Iraka, pogotovo nakon nedavne pogibije talijanskog obavještajnog agenta Nicole Caliparija u americkoj vatri u Bagdadu. Calipari je neposredno prije pogibije posredovanjem ishodio puštanje otete talijanske novinarke na slobodu, kada su americki vojnici otvorili vatru na njegov automobil na putu za zracnu luku. Bijela kuca obecala je punu istragu o ovom incidentu. Do sada je u Iraku poginuo 21 talijanski vojnik.

XS
SM
MD
LG