Linkovi

Europljani istražuju CIA-inu ulogu u otmicama


"Washington Post" javlja da Europljani istražuju ulogu američke Središnje obavještajne agencije CIA-e u nestancima građana u nekim europskim zemljama. Talijanske su vlasti, piše "Post" pokrenule istragu o nestanku jednog radikalnog egipatskog svećenika, koji je otet u Milanu usred bijela dana i uguran u jedan kombi. Talijani vjeruju da je Egipćanin bio meta operacije pod pokroviteljstvom CIA-e, u okviru koje se osumnjičenici nasilno prebacuju u treće zemlje u kojima se možda koristi mučenje. Iako CIA takve operacije provodi uglavnom uz pomoć ili blagoslov lokalnih obavještajnih agencija, policija u Italiji, Njemačkoj i Švedskoj pokušava utvrditi jesu li američki agenti prekršili lokalne zakone hvatajući osumnjičenike na europskom tlu i izlažući ih mogućem maltretiranju ili mučenju.

Iako je američka vlada dobila podršku za praksu izručenja na ispitivanje u zemljama poput Pakistana, Jordana i Egipta, u europskim zemljama nailazi na drugačiji prijem – Europljani se pitaju da li ova praksa predstavlja blatantno kršenje lokalnog suvereniteta i ljudskih prava. Jedan slučaj odnosi se na njemačkog državljanina Khaleda Masrija koji je krajem 2003. – kako piše "Post" – pritvoren u Makedoniji, a zatim prebačen u Afganistan, da bi šest mjeseci kasnije bio oslobođen na albanskoj granici. Ovaj slučaj američke i makedonske vlasti odbijaju komentirati, a njemačke priznaju da su im opcije ograničene jer se sve dogodilo izvan njemačkih granica.

"New York Times" javlja da su, nakon pada Bagdada u travnju 2003., pljačkaš sustavno razmontirali i uklonili tone mašinerije iz Saddamovih najvažnijih spremišta oružja, uključujući preciznu opremu koja se može koristiti u proizvodnji komponenti za nuklearno oružje. "Times" se poziva na visokog iračkog dužnosnika, koji je rekao da se radilo o dobro organiziranoj operaciji pljačkanja, kojom je opljačkano oko 90 važnih vojnih objekata u Iraku. Iako iračke vlasti za sada ne znaju kamo je ta oprema prebačena, postoji mogućost da je završila na crnoj burzi ili u nekoj trećoj zemlji. Ujedinjeni narodi za sada neuspješno tragaju za pokradenom opremom diljem Srednjeg istoka – piše njujorški dnevnik.

XS
SM
MD
LG