Linkovi

MTV generacija ide u rat


"Los Angeles Times" piše o američkim vojnicima koji, naoružani digitalnim kamerama, snimaju prizore borbi u Iraku i pakiraju ih u video spotove. Filmske kamere stigle su na bojišnice u drugom svjetskom ratu, no vojnici su počeli filmom dokumentirati svoja iskustva tek u Vijetnamu. Danas vojnici mogu koristiti lake digitalne kamere, montirati svoje filmove na kompjutoru i slati ih iz Iraka e-mailom izravno svojim obiteljima. Neki web siteovi čak prodaju takve snimke iz rata. Često se, međutim, događa da su roditelji i bližnji zgroženi nasiljem koje vide na ekranu, no vojnici kažu da njihova djela nisu ništa nasilnija od onoga što se može vidjeti na MTV-u – piše "Los Angeles Times".

"New York Times" piše o povratku iračkih Kurda u Kirkuk, iz kojeg ih je krajem osamdesetih protjerao Saddam Hussein. Povratak prognanih Kurda i povrat njihove imovine pretvorilo se – piše njujorški dnevnik – u eksplozivno pitanje koje bi moglo dovesti do građanskog rata. Kurdi nazivaju Kirkuk svojim Jeruzalemom, te tvrde da kontrola nad gradom i obližnjim bogatim naftnim poljima pripada njima.

Međutim, u gradu danas živi velik broj sunitskih Arapa, koje je Saddam doveo u to područje u okviru svoje kampanje arabizacije. Kurdi traže od šiitskih čelnika što brži povrat imovine kurdskih povratnika, te izbacivanje arapskih naseljenika, međutim dvije strane za sada nisu uspjele postići dogovor o tome, što znači da bi status Kirkuka mogao ostati neriješen do daljnjega. U međuvremenu, povratnici žive pod šatorima na gradskom stadionu, a napetosti između njih i arapskih naseljenika su u porastu – piše "New York Times".

Bostonski "Christian Science Monitor" donosi intervju s bivšim sovjetskim predsjednikom Mihailom Gorbačevim, koji je nedavno sudjelovao na skupu posvećenom 20. godišnjici perestrojke u Italiji. Kako kaže, pomalo je razočaran što pad Berlinskog zida nije doveo do svjetskog mira, no dodaje da će na kraju demokracija ispuniti potrebe svih zemalja. Ipak, vjeruje da se demokracija, pogotovo na Srednjem istoku, ne može nametnuti izvana, te da će trebati vremena da zaživi. Također smatra da je svijet danas sigurniji nego prije 20 godina, jer je tada – kako kaže – ipak izbjegnut nuklearni rat.

"Washington Post" piše o novim prijedlozima američkih konzervativnih organizacija da se izmijeni način na koji se evolucija poučava u školama. Iako se rijetko traži da se evolucija uopće ne obrađuje, konzervativci traže da se učenici upoznaju s problemima Darwinove teorije, kao i s teorijom "inteligentnog dizajna", koja podrazumijeva središnju ulogu Stvoritelja. Ohrabreni dominacijom republikanaca u Washingtonu i naoružani dubokim džepovima, pokušavaju uvesti u nastavu i mogućnost da je čovjeka stvorio Bog. Ankete pokazuju da velika većina Amerikanaca vjeruje upravo u to, a konzervativci kaže da žele da se to uvjerenje sada odrazi i u nastavi.

XS
SM
MD
LG