Linkovi

Film tjedna: 'Roboti'


Iz filmske radionice autora koji su stvorili hit iz 2002. "Ledeno doba", dolazi novi crtić – točnije, kompjuterska animacija -, koji se događa u svijetu nastanjenom strojevima … ali, strojevima s vrlo ljudskim snovima i nadama.

U filmu "Roboti", mladi izumitelj Rodney Copperbottom dolazi u veliki grad pun snova o stvaranju boljeg svijeta za svoje sunarodnjake, robote, odnosno – kako se sami nazivaju – 'botove'. Ono na što nailazi u gradu ozbiljno stavlja na kušnju njegov idealizam kroz borbu da zaustavi pohlepnu korporaciju koja želi eliminirati starije 'botove' u korist blještavijih – i skupljih – novijih modela.

Likovi stvoreni kompjuterom, kao i njihov okoliš u filmu "Roboti" napravljeni su od dobro nam poznatih korištenih predmeta. … Točnije, otpada. Redatelj Chris Wedge kaže da art deco stil glavnog junaka potječe iz jednog njegovog obiteljskog sjećanja.

"Inspiracija za Rodneya je jedan vanjski motor Evinrude, kakvog je moj djed imao na krmi čamca koji smo koristili čitavog ljeta kada sam bio dječak. On je sada u mom uredu. pokazao sam ga modelarima i rekao: 'Dečki, to je Rodney. Napravite ga točno takvog.' Baš kao i taj motor – čvrst, pouzdan, solidnog izgleda, koji bi se bez problema upalio svaki puta – takvim sam zamislio i Rodneya," kaže Wedge.

U engleskoj verziji filma "Roboti", Rodneyu glas daje Ewan McGregor. Njegov snalažljivi prijatelj Fender govori glasom Robina Williamsa, a izgledom podsjeća na starinsku benzinsku crpku, kakve su se vidjele diljem Amerike prije pola stoljeća.

"Za mene je sjajna stvar da svom liku daješ glas, a on ustvari ode znatno dalje od toga. Recimo, kad se Fender počne raspadati, a ruke zadrže svoj vlastiti život – one se međusobno hrvaju na tlu," priča Williams.

Komičar Drew Carey glasovna je podloga jednog drugog 'bota'. "Ustvari ja mom liku ne dajem glas – ja govorim poput samog sebe. Pokušao sam stvoriti poseban glas za moj lik, i tako sam ga snimao prvi puta. Nakon dva mjeseca, na drugom snimanju, nisam se mogao sjetiti kakav sam glas koristio, pa sam krenuo iznova vlastitim glasom," kazao nam je.

Poput same sebe zvuči i Amanda Bynes kao Piper, 'rough-and-tough' 'bot' tinejđerka, koja kaže: "Mislim da što sam duže na njoj radila, to je ona postajala sve više dječačka tinejđerka. Stvarno mi je taj lik bio zabavan i željela sam da ju napravim snažnim likom, a ne samo nekom curicom … snažnim likom u koji se djeca mogu ugledati."

"Roboti" donose mnoge pozitivne poruke, poput, recimo, one benevolentnog osnivača korporacije Bigwell Industries – i Rodneyevog uzora -: 'Možeš blistati bez obzira od čega si načinjen'. No, Chris Wedge kaže da mu glavni cilj nije bilo pružanje pozitivnih lekcija, nego stvaranje zabavnog i vizualno uzbudljivog filma.

Među ostalim glasovima likova filma "Roboti" mogu se prepoznati i Halle Berry, Jim Broadbent, Mel Brooks, Jennifer Coolidge, te Greg Kinnear. Glazbu za film skladao je John Powell.

XS
SM
MD
LG