Linkovi

Tutankamon umro od slomljene noge?


Zahvaljujući modernoj tehnologiji, znanstvenici u Egiptu uspjeli su isključiti neke teorije o jednoj dugogodišnjoj misteriji.

Ranije rendgenske snimke, iz 1968., ukazale su na komadiće kosti unutar njegove lubanje, sugerirajući da je bio udaren sa stražnje strane glave. Neki su znanstvenici godinama spekulirali da je faraonu bio zdrobljen prsni koš u nesreći njegovih bojnih kola.

Ekipa egipatskih znanstvenika proučila je 1700 CAT-scan prikaza mumije faraona Tutankamona. Kako kaže Zahi Hawass, glavni tajnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete, nove snimke pokazuju da nema nikakvih znakova da je faraon umro bilo od udarca po glavi ili od zdrobljenog prsnog koša. No, pokazala se jedna ranije neuočena ozljeda koja je mogla biti uzrok smrti.

'Otkrili smo prijelom njegove lijeve noge, koji se dogodio nekoliko dana prije nego što je umro. Od te je ozljede mogao umrijeti ukoliko je ona izazvala smrtonosnu infekciju,' kaže dr. Hawass.

Čak niti najnovije snimke kompjuterske tomografije ne mogu isključiti eventualno trovanje. Uz to, one pokazuju da je bio zdrav, vitke građe, te visok metar i 70 centimetara. Po prvi puta, ovim je snimkama dokazana dob ovog faraona: kada je umro, Tutankamon je bio star 19 godina.

XS
SM
MD
LG