Linkovi

Godišnjica terorističkih napada u Španjolskoj


Bombaški napadi na vlakove u Madridu 11. ožujka 2004. bili su najgori teroristicki napadi u Španjolskoj u novijoj povijesti. Tadašnji španjolski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Xavier Rupirez usporedio je te napade s napadima na New York i Washington 11. rujna 2001.

"Ovo je naš 11. rujan, zbog broj žrtava, zbog terorista koji su izveli napade i njihove spremnosti da ubiju ljude koji su išli na posao."

U napadima je ubijen 191 putnik u više vlakova, a više od 1.800 ljudi je ranjeno. Nakon tih napada, Španjolska i šira Europa više nikada nece biti iste. Napadi su izvedeni u cetvrtak ujutro, tri dana prije nacionalnih izbora u Španjolskoj. Prije napada, ocekivalo se da ce konzervativna vlada premijera Josea Marie Aznara ostati na vlasti, makar i s tijesnom pobjedom nad socijalistima. Odmah nakon napada, Aznar je krivnju za napade pripisao baskijskoj separatistickoj organizaciji ETA-i, koja se godinama povezuje s teroristickim aktivnostima. ETA je odbacila bilo kakvu ulogu u napadima, a dva dana kasnije video-traka pronadena u blizini jedne madridske džamije pokazala je da je napade izvršila al-Qaida kako bi kaznila Španjolsku za njeno sudjelovanje u misijama u Iraku i Afganistanu. Vanjskopoliticki strucnjak Simon Serfaty iz Centra za medunarodne i strateške studije u Washingtonu kaže da je premijer Aznar izgubio na izborima upravo zbog svojih optužbi na racune ETA-e.

"U 72 sata izmedu napada i izbora oko deset posto biraca promijenilo je mišljenje i odlucilo glasati za oporbu. Bio je to oblik pobune zbog predodžbe u javnosti da je Aznar pokušao iskoristiti napade u politicke svrhe."

Španjolski glasaci premocnom su vecinom izbrali Socijalisticku stranku, ciji je celnik Jose Luis Rodriguez Zapatero postao sljedeci premijer. Zapatero je ubrzo najavio da ce Španjolska povuci svojih 1.300 vojnika iz misije u Iraku, kojoj su se mnogi Španjolci protivili. Profesorica vanjske politike Esther Brimmer sa sveucilišta Johns Hopkins u Washingtonu kaže da su se za Španjolskom povele i neke druge zemlje sa snagama u Iraku.

"Kada je postalo jasno da ce se Španjolska povuci iz Iraka, i za druge zemlje je postalo prihvatljivije da se povuku. To je zatim stvorilo još veci pritisak na one zemlje koje još uvijek imaju snage u Iraku."

Diljem Europske unije, bombaški napadi u Madridu doveli su opasnost od teroristickih napada u središte pažnje. Charles Kupchan iz Vijeca za medunarodne odnose u Washingtonu kaže da su nakon napada Europska unija i Sjedinjene Države pronašli zajednicku tocku.

"Europljani su poceli brinuti više o terorizmu. Shvatili su da nisu imuni na napade kakvima su bile izložene Sjedinjene Države. To je na neki nacin dovelo Europljane bliže Sjedinjenim Državama."

Kupchan dodaje da su napadi u Madridu takoder zbližili zemlje clanice Europske unije.

"Europljani su pojacali napore na boljoj suradnji policijskih organa diljem Europske unije."

Istražitelji su ubrzo objavili da je za napade u Madridu odgovorna skupina marokanskih islamista. Za Europljane, koje je vec pomalo zabrinjavao sve veci broj muslimana u njihovim zemljama, ovo nije bila dobra vijest. Zabrinutost je dodatno pojacalo ubojstvo kontroverznog nizozemskog redatelja Thea Van Gogha, koji je prije smrti snimio film kritican prema islamu. Nizozemske su vlasti u vezi s tim ubojstvom uhitile jednog nizozemskog Marokanca. U Europi vec živi 20 milijuna muslimana, a vjeruje se da ce ih u buducnosti biti sve više. Esther Brimmer sa Sveucilišta Johns Hopkins kaže da je ocito da napetosti u Europi rastu.

"Vidimo jacanje neprijateljskih osjecaja prema muslimanima, kao i muslimansko ekstremisticko nasilje u ime islama. To je uzrokovalo duboke društvene tenzije i mislim da ce još dugo biti uzrok brige."

Nakon bombaških napada u Madridu, Francuska je uvela zabranu muslimanskih ženskih pokrivala za glavu u školama. Charles Kupchan iz Vijeca za medunarodne odnose kaže da je puna asimilacija europskih muslimana – upitna.

"Europljani ne gledaju na multietnicnost na isti nacin kao i Amerikanci. Oni nisu spremni živjeti u multetnickim društvima. Na to još nisu navikli."

Napadi u Madridu naveli su neke da posumnjaju u opravdanost ulaska Turske u Europsku uniju. Europljane brine mogucnost da ce tursko clanstvo u Uniji otvoriti vrata poplavi muslimanskih useljenika. Sada postoje i strahovanja da su islam i Europa jednostavno nespojivi. To su sve posljedice terorizma.

XS
SM
MD
LG