Linkovi

Marcelle DiFalco: 'Vodič starije sestre kroz svijet rada'


Svake godine, tisuće mladih Amerikanki završavaju studije i zapošljavaju se. Mnoge od njih nadaju se da će postati šefovi i direktori. Međutim, u poslovnom napredovanju nailaze na mnoge prepreke koje se ne postavljaju pred muškarcima. Ne radi se samo o manjim plaćama i diskriminaciji, već i o problemima proizašlim iz njihovog ponašanja – tvrdi Marcelle DiFalco, autorica knjige "Vodič starije sestre kroz svijet rada".

Poput mnogih drugih žena iz njene generacije, Marcelle DiFalco je počela raditi još kao tinejdžerka. Sada, kao tridesetogodišnjakinja i uspješna autorica, kaže da shvaća da su mnogi njeni uspjesi zapravo bili rezultat primjene metode 'pokušaja i pogreške'. " Nitko vam zapravo nema vremena objasniti kako se treba ponašati na poslu. Završite studij i mislite da znate sva pravila, ali ih zapravo ne znate. Čak niste ni svjesni da ih ne znate".

Gospođa DiFalco dodaje da je i danas, većina od 700 tisuća mladih žena koje će ove godine diplomirati, podjednako nespremna za život na radnom mjestu kao što je to svojedobno bila i ona. Da bi napredovale u karijeri, kaže naša sugovornica, žene moraju razviti određene vještine, pri čemu radišnost nije najvažnija. "Razgovarala sam s mnogim muškarcima koji rado zapošljavaju žene, jer one ulažu velike napore da bi se dokazale. No, nije sve samo u radu – treba raditi i na razvijanju karijere, na stvaranju opcija za napredovanje".

Marcelle DiFranco je sabrala sve što je naučila u proteklih dvadestak godina na radnom mjestu u svoj "Vodič". Ženama koje žele uspjeti između ostaloga savjetuje: 'Prestanite se ispričavati'. "Muškarci to ne rade u takvoj mjeri. No, žene se po cijeli dan ispričavaju. 'Oprostite što prekidam.' 'Oprostite, možete li mi ovo poslati faksom' – i tako cijeli dan bez prestanka: "Oprostite, oprostite, oprostite…' Ipak, uglavnom to rade nesvjesno".

Žene se također nesvjesno, kaže Marcelle DiFalco, neprestano žale. "Ljudi se žale – i žene i muškarci – no žene su zbog toga na posebno lošem glasu. Žene se žale zbog mnogo razloga, no često tek da bi započele razgovor i uspostavile međusobnu vezu. Ipak, ponekad ne shvatite koliko se žalite, a to vam može upropastiti reputaciju".

Marcelle DiFalco kaže da za razliku od muškaraca, žene rijetko razvijaju mreže poslovnih veza i druge poslovne opcije. "Muškarac koji se zaposli već razmišlja o tome kako će napredovati – na viši položaj ili na drugi posao. Mislim da žene trebaju više raditi na tome – da trebaju upoznavati nove ljude i razmišljati o sljedećem poslu".

Dobra vijest za mlade zaposlene žene jest činjenica da im kompanije danas omogućavaju lakše napredovanje i da uvijek mogu naći mentore u starijim kolegicama koje su se već probile.

XS
SM
MD
LG