Linkovi

Obama u Evropi: Oduševljenje na svakom koraku


Američki Predsjednik Barack Obama je prije par dana okončao prvu posjetu Evropi nakon što je u januaru preuzeo Bijelu kuću. Skup lidera 20 najrazvijenih zemalja u Londonu, samit NATO saveza u Strasbourg-u, susret sa liderima Evropske unije u Pragu i posjeta Turskoj, kao prva posjeta jednoj predominatno muslimanskoj zemlji bili su prilika da svijet prati, procjenjuje i reagirana na istupe gospodina Obame. Što se Evrope tiče, reakcije su, u potizivnom smislu, burne.

Na Starom kontinentu zapravo nije moglo biti bolje. Od momenta kada su predsjednik Obama i prva dama Sjedinjenih Država u Londonu izašli iz aviona, boravka u Strasbourg-u pa do odlaska iz Istanbula.

Svaki korak bio je pažljivo praćen, a najuticajniji svjetski lideri željeli su, tako se činilo, naći se uz gospodina Obamu.

Londonska stilistica, strušnjak za javne nastupe, Tazzen Ahmad ističe:

“Obama ima sve.... visok je, atletski građen, karizmatičan. Dobar je govornik, vjerojatno jedan od najboljih govornika-političara za dugo vremena, ako ne i najbolji. Sve to, uključujući i pravo vrijeme.... i svijet je bio spreman za njega."

Ipak, nije u pitanju samo stil.

Na dnevnom redu su bila teška pitanja. U Londonu, plan izlaska iz svjetske recesije. U Strasbourgu, na obilježavanju 60. godišnjice NATO-a, rat u Afganistanu. I uvijek i svuda Obamina poruka da je u Evropu došao ne da vodi, nego i da sluša:

“Amerika ne može sama rješavati globalne izazove, a ni Evropa bez Amerike.”

Ta poruka je bila vrlo dobro primljena, sa oduševljennjem kada je u pitanju domaćin NATO samita francuski predsjednik Nicolas Sarkozy:

“Želim reći gospodinu Obami kako sam oduševljen što ću sarađivati sa njim. Želim reći da izuzetno cijenim njegovu otvorenost i odlučnost da gradi novi svijet.”

Slušati, sarađivati, predvoditi... Tu je poruku Obama prenio i u Tursku, tokom prve zvanične posjete jednoj predominantno muslimanskoj zemlji. U Ankari je izrazio puno poštovanje za tursku povijest, kulturu i ulogu u svijetu i snažnu podršku nastojanju da postane članica Evropske unije.... i na muslimane ostavio dubok utisak.

“Dozvolite mi da kažem najjasnije što mogu.... Sjedinjene Države nisu, niti će bitiu ratu sa islamom. Činjenica je da je naše partnerstvo sa muslimanskim svijetom kritično za suzbijanje ideologije koju ljudi svih vjera odbacuju.”

Michael Cox, analitičar londonske Škole za ekonomiju, ocjenjuje takvu poruku ključnom i ističe da, s obzirom na američku politiku prema Srednjem Istoku pod prethodnom administracijom, riječi moraju biti praćene odgovarajućom akcijom:

“Prošlo je još uvijek tu. Mnogo je štete naneseno tim odnosima. Biće potrebno mnogo više od riječi da se prevaziđue rašireno nepovjerenje i sumnje.”

Izvan dvorana za sastanke, izvan palača i zamkova, Obama je ponovio ono najbolje iz predsjedničke kampanje - neposredne kontakte sa običnim ljudima tipa "pitajte, odgovoriću."

I ti susreti bili su susreti oduševljenja, naglašava gospodin Cox:

“Auditorij je mogao vidjeti osobu koja razmišlja, koja se može nositi sa neugodnim pitanjima i odgovara jasno, direktno i inteligentno.”

Sve u svemu, prvi boravak gospodina Obame u Evropi bio je pun pogodak. Analitičari kažu da pred njim stoji teška obaveza – rečeno, obećano i ostvariti.

XS
SM
MD
LG