Linkovi

Odlazak Fidela Castra: Mogućnost za demokratizaciju Kube


Američki predsjednik George Bush je, reagirajući na vijest o povlačenju Fidela Castra sa funkcije predsjednika Kube tokom posjete Africi, rekao da se nada da će Castrova ostavka označiti početak demokratske tranzicije na Kubi, da bi svi politički zatvorenici trebali biti oslobođeni i da bi na Kubi trebalo doći do trasparentnih i slobodnih izbora. Od američkih reakcija na vijest o Castrovom povlačenju izdvaja se i izjava zamjenika američkog državnog sekretara Johna Negropontea koji je istakao da ne očekuje da će SAD ukinuti u skoroj bubućnosti ekonomski embargo prema Kubi, koji je na snazi desetljećima.

Zapadni lideri vijest o Castrovom povlačenju tumače kao mogućnost političkih promjena. Glasnogovornik britanskog premijera Gordona Brown-a je rekao da Kuba sada ima priliku za mirnu tranziciju u demokratiju, ali da o tome treba odlučiti kubanski narod. Španjolski ministar vanjskih poslova za Latinsku Ameriku je izrazio nadu da Raul Castro sada može predložene reforme implementirati u širem smislu i sa više odlučnosti i samopouzdanja. Predsjednik Brazila Inacio Lula da Silva izjavio je da je gospodin Castro učinio dobru stvar za Kubu odlučivši da odstupi sa predsjedničke funkcije.

Na drugoj strani svijeta, u Rusiji, čelnik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov nazvao je Fidela Castra ”fantastičnim liderom koji je visoko držao zastavu slobode.“ I komunistički režim u Vijetnamu pozdravlja Castrovo vođstvo uz ocjenu da je pomogao izgradnju i očuvanje Kube, te da će ”zauvijek ostati veliki prijatelj.“

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amenesty International je buduće kubanske lidere pozvala da zaštite ljudska prava, kao i da oslobode sve političke zatvorenike i sprovedu mjere kojima će se zaštiti sloboda i nezavisnot pravosuđa.

U Havani, žitelji glavnog grada Kube, uglavnom su ostali mirni na vijest o Castrovom povlačenju, izražavajući pomiješanja osjećanja nade i tuge zbog odlaska jedinog lidera za kojeg su znali, odnosno pod čijom su vlašću živjeli.

Kubanski lider, inače, nije naznačio koga želi za nasljednika. Raul Castro, ministar odbrane, i njegov mladji brat, na zahtjev Fidela Castra, dužnost predsjednika Kube obavlja od jula 2006. godine. Raul Castro ima 76 godina i njegove godine i zdravlje dovode u pitanje Raulov ostanak na mjestu predsjednika. Kuba ima pet potpredsjednika, a Carlosa Lage-a, jednog od njih, mnogi smatraju favoritom za funkciju budućeg predsjednika Kube.

XS
SM
MD
LG