Linkovi

Dan majki


Dan majki
Dan majki

U nedjelju se u Sjedinjenim državama slavi Dan majki--ovaj se praznik slavi u mnogim zemljama svijeta, ali ne uvijek na isti dan. Neki istoričari kažu da ovaj praznik potiče iz drevnih proljetnih festivala u Grčkoj i Rimu.

Nešto moderniji Dan majki je započeo u 17-om vijeku u Britaniji. Spisateljica Julia Ward Howe je 1872 dala prvi poznati prijedlog za proslavu dana majki u Sjeidnjenim Državama. Ona je tada rekla da će to biti dan proslave mira.

Dan majki, kako se proslavlja danas, je započeo s ženom po imenu Anna Jarvis. 1907, ona je održala ceremoniju u čast svoje majke ujednoj crkvi u zapadnoj Virginiji. Nešto kasnije, ona je, zajedno s drugim ljudima, napisala hiljade pisama zvaničnicima pozivajući ih da se druga nedjelja u maju proglasi Danom majki.

Predsejdnik Woodrow Wilson i američki Kongres su se konačno složili 1914. Druga nedjelja u maju je postala dan javnih izraza ljubavi za majke širom svijeta. Postalo je populano na ovaj dan majkama slati cvjeće i bonbone. A oni koji su daleko od svojih majki, telefonom upućuju čestitke--stoga je Dan majki jedan od najprometnijih dana za američke telefonske kompanije. Neke se obitelji okupljaju na ovaj dan u čast svim ženama u obitelji koje su majke, dok mnogi izlaze u restorane radi specijalnog objeda za Dan majki.

XS
SM
MD
LG