Linkovi

Pokladno slavlje uveliko traje u Luizijani - 2005-02-09


Prošle i ove noći ulice New Orleansa bile su prepune. Izašli su i stari i mladi da proslave pokladni utorak, posljednji dan pred početak korizmenog posta, posta koji prethodi katoličkom Ukrsu. O kakvoj je karnevalskoj atmosferi riječ, osim snimaka koje ćete vidjeti za koji trenutak, ilustrativno govori i podatak da je samo danas u New Orleansu održano jedanaest parada.

Inače - karnevalsko slavlje poznato pod nazivom Mardi Gras vrijeme je parada u mnogim zemljama u kojima su rimo-katolici većinsko stanovništvo.

Kada je o Sjedinjenim državama riječ, upravo je New Orleans grad u kojem se ovih dana slavi najbučnije, najveselije, i najraznovrsnije. Mardi Gras je dobra prilika da se i potroši i zaradi. Procjenjuje se da tokom karnevalskih dana i noći, što zahvaljujući lokalnom stanovništvu, što turistima koji nagrnu u New Orleans, obrne oko milijardu dolara. Gradski oci New Orleansa kažu da su ove godine gužve manje nego prošle godine, ali unatoč tome slavlje nije ništa manjeg intenziteta.

Muzika je nezaobilazni dio svake parade i za nju se brinu brojne grupe muzičara. Najpopularnija grupa je Fountain Club koja na karnevalima svira od 1961. godine. Prvog čovjeka te grupe Pete-a Fountaina smatraju najvećim klarinetistom na svijetu. S razlogom, jer je snimio čak 92 albuma, više nego bilo koji muzičar.

Za Mardi Gras, za sve karnevalske godine, Pete Fountain kaže:

Pete Fountain, Fountain“s Club

Počeli smo svirati kao mladi ljudi, sada smo stari. Počeli smo u dvadesetim, sada smo u sedamdesetim. Bile su to sjajne godine. Svaka godina donese nešto novo i dobro. Volim to i uživam i dan danas.

XS
SM
MD
LG