Linkovi

Birisel: Adnan Terzić se susreo sa Solanom - 2005-02-09


Na zaključenju višednevne posjete Briselu, premijer Adnan Terzić se susreo sa visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom. Nakon susreta on nnaglašava podršku prvog čovjeka Unije zaduženog za vanjske poslove i sigurnost, ali i podsjeća da se, prije željenih koraka ka Briselu, moraju ispuniti obeveze,medju kojima je najveća- suradnja sa Haškim sudom.

Susret sa visokim predstavnikom EU, Javerom Solanom došao je mimo prvobitnog plana Visokog predstavnika - naglašavajući kako je riječ o zvaničniku koji ne samo dobro poznaje naše prilike, već je i provjereni prijatelj BiH, premijer Terzić je rekao kako mu je ponovljena Solanina podrška reformama, te kako mu je , kada je riječ o pitanju viza, obećana i konkretna pomoć.

Visoki predstavnik je rekao kako će lično kontaktirati europskog komesara za prevosudje i unutarnje poslova, Franca Fratinija po pitanju ublažavanja viznog režima i eventualnog stavljanja zemlje na "bijelu listu" država koje imaju bezvizni režim sa Unijom.

I ovom prlikom je naglašeno da je Hag ključ procesa integracije sa euro-atlantskim prostorom. Sumirajući višednevnu posjetu Briselu,u pauzi današnjih susreta, premijer Terzić kaže kako je riječ o diplomatskoj inicijativi koja je, po njemu, premašila očekivanja.

Susret sa komesarom zaduženim za proširenje, Olli Rehnom je potvrdio ono što je gostima iz Sarajeva jučer rekao predsjednik Europske komisije, Barroso - ukoliko se ostvari značajnji pomak u suradnji sa Hagom, BiH može računati da će pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridručivanju početi do maja ove godine.

XS
SM
MD
LG