Linkovi

Pomoć povratnicima u Bijeljini - 2005-02-09


Ministar za ljudska prava i izbjeglice B i H, Mirsad Kebo poručio je danas u Bijeljini da će ovo Ministarstvo pomoći ovoj opštini da pokrene razvojne projekte koji bi omogućili da se iz realnih izvora pomogne održiv povratak.

Činjenica da se u Bijeljinu vratilo oko 14.000 Bošnjaka kao i to da je ova opština među prvima dobila sertifikat o uspješno završenoj implementaciji imovinskih zakona razbijaju predrasude o tome da se u ovom gradu malo panje posvećuje problemu povratnika.

Izjavio je ovo danas nakon sastanka sa zvaničnicima opštine Bijeljina ministar za ljudska prava i izbjeglice B i H, Mirsad Kebo naglašavajući da se, ipak, više pažnje mora posvetiti održivom povratku te s tim u vezi najavio da će ovo Ministarstvo pomoći ovoj opštini da pokrene razvojne projekte koji bi omogućili da se iz realnih izvora pomogne održiv povratak.

Načelnik Bijeljine, Branko Stević je uz konstataciju da je ova opština po broju izbjeglih, raseljenih lica i povratnika na trećem mjestu u Bosni i Hercegovini, naglasio da je Semberija poljoprivredni kraj u kome nema mnogo novca te je stoga potrebno aktivnije uključivanje državnih institucija i fondova u rješavanje problema izbjeglih.

Stević je,ujedno, demantovao da je u opštinskoj upravi zaposleno nedovoljno lica bošnjačke nacionalnosti naglašavajući da u administraciji radi 23 radnika nesrpske nacionalnosti što je, po njegovim riječima, više od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih u opštinskim organima.

Današnjem sastanku, u opštini Bijeljina prisustvovali su i šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, Ramiz Salkić te direktor federalnog zavoda za zapošljavanje Senad Hasanmusemić koji su posjetili i bošnjačko udruženje Povratak u ovom gradu.

XS
SM
MD
LG