Linkovi

Još jedna aukcija iz riznice ”američke aristokracije“ - 2005-02-09


Aukcijska kuća Sotheby,s iz New Yorka uskoro će još jednom kolekcionarima ponuditi eksponate direktno povezane sa bivšim američkim predsjednikom Kennedy-em i njegovom porodicom.

Porodica Kennedy će u svijesti Amerikanaca uvijek imati status gotovo kraljevske loze i svaka sitnica iz njihovog života imaće kolekcionarsku vrijednost. Zato aukcijska kuća Sotheby, svakih nekoliko godina organizira aukciju i za čas i za velike novce rasproda ono što je nekada pripadalo Johnu i Jacqueline Kennedy.

Pripremajući ovogodišnju aukciju u Sotheby-u su odlučili da rekreiraju cijele sobe iz njihovih kuća za odmor, koje su koristili u Hyannis Port-u, u New York City-u, u Martinim Vinogradima, u New Jersey-u i Middleburgu. Procjenjuje se da će cijela aukcija donijeti oko milion dolara, jer su početne cijene eksponata ponekad manje i od 200 dolara. Medjutim, fama koja vlada oko ove porodice može lako može dovesti do ogromne konačne cijene kao što se desilo 1996. godine kada je srebrni lenjir kojeg je koristio predsjednik Kennedy na kraju prodat za gotovo 50 hiljada dolara. Najatraktivniji eksponat na aukciji je ova kmerska skulptura od kamena škriljca iz 11. vijeka, čija se aukcijska vrijednost cijeni na oko 40 do 60 hiljada dolara, ali niko ne zna za koliko će ona na kraju biti prodata.

DAVID REDDEN, podpredsjednik Sothebyja: Naravno, porodica Kenedy je neodvojivo utkana u američku istoriju, oni su neka vrsta američke kraljevske porodice, i fascinacija njima se idalje nastavlja, a ova aukcija donosi zaista intimne sitne stvari iz njihovg života.

Mnoge od tih stvari, medjutim, bile bi sa aukcijskog stanovišta, kaže on, potpuno bezvrijedne da ih Kennedy-evi nisu lično koristili. Vlasnik ukupne imovine je kćerka, Caroline Kennedy.

XS
SM
MD
LG