Linkovi

Istraga o isplatama Pentagona novinarima web stranice za Balkan - 2005-02-09


Glavni istražitelj u Pentagonu provjerava navode da američka vojska plaća novinare da pišu članke i komentare za Web stranicu koja ima namjeru uticati na javno mišljenje na Balkanu. To piše ugledni Washington Post u svom week-end izdanju.

Web stranica za Balkan nosi ime Southeast European Times i možete je vidjeti na internet adresi www.estimes.com

Kako piše na samoj stranici Southeast European Times je centralni izvor vijesti i informacija o jugoistočnoj Europi na devet jezika: albanskom, bugarskom, hrvatskom, engleskom, grčkom, makedonskom, rumunjskom, turskom i srpskom na ćirilici i latinici.

Primjetno je da nema Bosanskog jezika.

Na stranici je dosta tekstova o BiH, i za nju iz Sarajeva piše i jedan američki novinar, kako to navodi Washington Post citirajući glasnogovornika Komande američkih snaga u Evropi, pukovnika avijacije Dereka Kaufmana.

Da je sponzor Southeast European Timesa Europsko zapovjedništvo američkih snaga, zajedničko vojno zapovjedništvo zaduženo za američke operacije u jugoistočnoj Europi i drugim područjima, kaže se i na samoj stranici.

Stranica se počela razvijati nakon NATO-ovih zračnih napada protiv režima Slobodana Miloševića 1999, kaže gospodin Kaufman.

Cilj web stranice Southeast European Times, kako to na njoj piše, je ponuditi točne i izbalansirane informacije o zbivanjima u Jugoistočnoj Evropi, sa posebnim naglaskom na vijesti usmjerene na budućnost regije.

Starnica je privukla pažnju američke javnosti nakon što je CNN krajem prošle sedmice izvjestio o ulozi Pentagona u njenom kreiranju.

Na zahtijev Lawrence Di Rita, glasnogovornika ministra odbrane Sjedinjenih Država Donalda Rumsfelda, glavni inspektor Pentagona, Josph Schmitz provjerava slučaj i šire aktivnosti Pantagona koje možda uključuju neodgovarajuće isplate novinarima.

Tekstove i komentare na stranici za Balkan piše oko 50 novinara, koje plaća Američka evropska vojna komanda, kroz privatnu kompaniju Anteon Corporation, čije je sjedište u Fairfaxu nedaleko od Washingtona.

Glasnogovornik američke komande u Evropi Derek Kaufman, kojeg citira Washington Post, kaže da iz Komande ne uredjuju tekstove, ali ih pregledaju nakon što stignu iz Anteon Corporation, ponekad im mjenjajući naslove.

Priča je privukla dodatnu pažnju, nakon što je utvrdjeno da je Ministarstvo parvosduja plaćalo komentatora Armstronga Williamsa da promovira politiku predsjednika Busha u oblasti obrazovanja, te još dva slučaja u kojima je administracija plaćala novinare da promoviraju njenu politiku. Ta praksa, rekao je, tim povodom, predsjednik Bush mora odmah prestati.

XS
SM
MD
LG