Linkovi

Iz Brisela ohrabrujuća poruka za BiH - 2005-02-08


Današnja poruka Bosni i Hercegovini iz Brisela je jasna i ohrabrujuća: Ukoliko se ostavri napredak u suradnji sa Hagom, zemlja može očekivati skori početak pregovora o dokumentu koji će je uvesti u procespristupanja Europskoj uniji.

BH premijer, Adnan Terzić je, drugog dana svoje posjete Briselu posjetio predsjednika Europske komisije, Žoze Manuela Barrosa, koji mu je i ovom prilikom ponovio spermnost Unije da vidi zemlju bliže sebi. Pozdravio je dosadašnje reforme i, bodreći njihov nastavak, izjavio:

"Ako se nastave reforme i ako vidimo značajniji napredak u suradnji sa Hagom, obećao sam i premijeru Terziću, do maja možemo započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Medjutim, do tada treba učiniti mnogo toga, što, ipak, smatram mogućim".

Sam premijer Terzić nalazi sličnos,ti izmedju zadataka kakve imaju on i njegov briselski domaćin - uspostava snažnih zajedničkih institucija, reforme i objedinjavanje tržišta. U toj medjuzavisnosti on nalazi i obostranu korist:

"Ono što predsjednik Barroso ima mogućhnost da pomogne i meni i vladi BiH je da Europska komisija valorizira svaki uspjeh koji napravimo. Šta mi možemo pomoći projektu EU- to je stabilna i prosperitetna BiH kao garant stabilnosti i prosperiteta cijelog regiona".

Pojašnjavajući obećanje o početku pregovora sa zvaničnim Sarajevom, predsjednik Barroso kaže: "Moguće je, ali sve sada ovisi od suradnje BiH- postoje dobri koraci, pozdraio sam reforme koje je premijer poduzeo, ali vjerujem da je dobra, povećana suradnja sa Hagom ključni elemenat, to je najvažnija tačka", rekao je predsjednik Europske komisije.

Sutra bh premijera očekuju susreti sa viskoim predstavnikom EU, Javierom Solanom i komesarom Franckom Frattinijem, zaduženim za unutarnje poslove i pravdu EU.

XS
SM
MD
LG