Linkovi

Sharon i Abbas zvanično su danas objavili okončanje nasilja  - 2005-02-08


Izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zvanično su danas objavili okončanje nasilja koje u tom regionu vlada već više od 4 godine. Ti potezi se, kažu analitičari, mogu smatrati ključnim za obnavljanje dugo zakočenog srednjeistočnog mirovnog procesa.

Dvije strane nisu danas potpisale nikakav zvaničan sporazum ili deklaraciju o prekidu neprijateljstava. Medjutim, palestinski lider je summit opisao kao jednu novu priliku za ponovno uspostavljanje srednjeistočnog mirovnog procesa, a zatim objavio da je okončan palestinski ustanak protiv izraelske okupacije.

Saglasili smo se danas sa premijerom Sharonom da prekinemo svaki oblik nasilja protiv Izraelaca i protiv Palestinaca, gdje god da se nalaze. Smirenje koje će od danas doživjeti naše teritorije predstavlja jednu novu eru, početak mira, kaže Mahmoud Abbas.

Odmah nakon toga, izraelski premijer Sharon je sa svoje strane objavio: Danas, na sastanku sa predsjedavajućim Abbasom, složili smo se da će Palestinci svuda obustaviti sve akte nasilja protiv Izraelaca i u isto vrijeme da će Izrael prekinuti sva vojna dejstva protiv Palestinaca bilo gdje u regionu. Od danas počinje nova era mira i nade.

On je zatim palestinskog lidera pozvao na svoje imanje u južnom Izraelu, da bi nastavili razgovore. Gospodin Abbas je prihvatio taj poziv, a gospodin Sharon je dodao da bi želio da naredni njihov susret bude održan u Ramalli, na Zapadnoj Obali. Egipat i Jordan su ovaj summit obilježili saopštenjima da u Izrael ponovo šalju svoje ambasadore, koje su - uprkos mirovnim sporazumima koje obje te zemlje imaju sa Izraelom - svoje ambasadore opozvali iz Izraela 2000. godine u znak protesta protiv neumjerenog izraelskog vojnog odgovora na palestinski ustanak. Ustanak je počeo u septembru 2000. godine, nakon propasti tadašnjih mirovnih pregovora. Od tada, u sukobima je poginulo više od 3 hiljade i 300 Palestinaca i gotovo hiljadu Izraelaca.

XS
SM
MD
LG