Linkovi

Sloboda je jedini način da se dodje do mira - 2005-02-08


U govoru o stanju nacije koji je u prošlu srijedu održao u Kongresu američki predsjednik George W. Bush je ponovio ono što je temelj njegovog najdubljeg uvjerenja - sloboda je jedini način da se dođe do mira: Jedina snaga dovoljno moćna da zaustavi rast tiranije i terorizma i mržnju zamijeni nadom je sloboda svakog čovjeka.

Sjedinjene države će podržati demokratske pokrete na Srednjem istoku i u drugim područjima sa konačnim ciljem - okončanjem tiranije u svijetu - takođe je istakao gospodin Bush.

On je u svom govoru rekao da će Amerika surađivati sa saveznicima na Srednjem istoku u borbi protiv terorizma, istovremeno ohrabrujući ”više standarde slobode”. On je pozvao vlasti Saudijske Arabije i Egipta da svojim gradjanima daju više slobode u izražavanju mišljenja i dozvole demokratske reforme.

Predsjednik Bush je takođe jasno upozorio lidere Syrie i Irana rekavši da je imeprativ ”suprotstaviti se režimima koji nastavljaju pružati utočište teroristima i koji se nastoje domoći oružja za masovna ubistva.“

Sirija još uvijek, a i Liban djelomično, dozvoljavaju teroristima koji nastoje uništiti svaku priliku za mir na Srednjem istoku da koriste njihove terirotije. Kongres je usvojio, i mi to pozdravljamo, akt o odgovornosti Sirije. Mi očekujemo da sirijska vlada okonča svaki oblik podrške teroristima i otvori vrata slobodi.“

Što se Irana tiče, gospodin Bush je vođstvo te zemlje, nazvao ”najvećim svjetskim sponzorom terora“.

To vođstvo se nastoji domoći nuklearnog oružja, dok Irancima uskrajuće prava i slobode koje traže i zaslužuju. Mi surađujemo sa našim evropskim saveznicima na tome da Iranu jasno stavimo do znanja da mora odustati od programa obogaćivanja uranijuma i prerade plutonijuma, te okončati podršku teroristima. Irancima kažem večeras - dok budete ustrajavali na vlastitoj slobodi, Amerika će biti uz vas.

Predsjednik Bush je u svom obraćanju naciji ocijenio da izbori u Iraku, Afganistanu, Ukrajini i na palestinskim područjima pokazuju da su prednosti koju sloboda donosi velike i da predstavljaju sjajan iskorak unaprijed. ”Svjedoci smo događaja-međaša u povijesti slobode. I narednih godina Sjedinjene države će takvim događanjima davati punu podršku“ - takođe je naglasio gospodin Bush.

XS
SM
MD
LG