Linkovi

Američki državni sekretar Condoleezza danas u Parizu - 2005-02-08


Američki državni sekretar Condoleezza Rice je danas, na Univerzitetu za Političke Nauke u Parizu, održala značajan govor o američkoj spoljnoj politici i pozvala Evropu da se pridruži Sjedinjenim Državama u promoviranju demokratije širom svijeta.

Dame i gospodo, ovo je trenutak kad je pred transatlanskim savezom prilika bez presedana. Ako nastojanje za uspostavljanjem globalne slobode učinimo organiziranim principom 21. stoljeća, postići ćemo istorijski važan globalni napredak - u korist pravde i prosperiteta, za slobodu i mir. Ali, takav globalni program zahtijeva i globalno partnerstvo, stoga - hajde da u mnogostručimo svoja zajednička nastojanja. To je, iznad svega, razlog iz kojeg Sjedinjene Države toliko pozdravljaju jačanje i rast jedinstvene Evrope. Snažnija Evropa za Ameriku donosi samo dobro - kao partner u stvaranju sigurnijeg i boljeg svijeta. Hajde da svako od nas na sto stavi svoje ideje, svoje iskustvo, svoje izvore, hajde da razgovaramo i zajedno odlučimo kako da ih najbolje upotrijebimo za demokratske promjene.

Govor gospodje Rice je obuhvatio širok spektar pitanja, od deficita slobode kao ključnog uzroka ekstremizma u svijetu, od borbe protiv terora, sprečavanja širenja oružja za masovna uništenja, do podsticanja napretka u zemljama u razvoju i borbe protiv AIDS-a.

Govoreći o direktnim vezama i zajedničkim vrednotama Sjedinjenih Država i Francuske, gospodja Rice je podsjetila na zajedničke poduhvate dviju zemalja, spomenuvši tu efektnu i efikasnu saradnju u slučaju Bosne i hercegovine, Kosova i Balkana uopšte.

Nakon govora, gospodja Rice se sastala sa francuskim liderima, uključujući i predsjednika Jaquesa Chiraca. Gospodja Rice je u Pariz stigla iz Rima gdje se sastala sa italijanskim ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Fini-em i vatikanskim državnim sekretarom, kardinalom Angelom Sodanom.

XS
SM
MD
LG