Linkovi

Nove nade za lječenje raka prostate - 2005-02-08


Ljekari u gradu Omaha u saveznoj državi Nebraska kažu da postoji nova nada za muškarce koji pate od uznapredovalog raka prostate.

Znanstvenici na medicinskom univerzitetskom centru u Omahi rade sa pacijentima kod kojih su se kancerogene ćelije sa prostate proširile na limfne čvorove. Oni kažu da se tretmanom pri kojem se kombiniraju velike doze radijacije i kemoterapije, mogu spasiti pacijenti sa uznapredovalom bolešću. Međutim, ova nova vrsta tretmana je trenutno u fazi istraživanja. Isprobana je na tri pacijenta koji kažu da se osjećaju dobro.

Osjećam se odlično-kaže pacijent Gordon Hauptman.

Onkolog, Charles Enke: Dupla crta na vrijeme upozorava da, ukoliko ste pojačali radijaciju, postoji veća opasnost od komplikacija.

Ovaj medicinski centar sada traga za pacijentima koji bi željeli učestvovati u ovoj studiji.Ukoliko sve prođe onako kako su planirali, oni se nadaju da je pronadjen novi način koji će pomoći onima kojima se do sada nije moglo pomoći.

Onkolog, Ralph Hauke: Nadamo se da ćemo na ovaj način poboljšati liječenje raka prostate i smanjiti vrijeme za koje karcinogene ćelije mogu prouzrokovati problem, nebi li se on potpuno izbjegao.

Ljekari iz Omahe se također nadaju da bi u budućnosti ovo moglo pomoći i ženama koje pate od težih oblika raka, kao što je rak grlića materice.

XS
SM
MD
LG