Linkovi

Pred summit palestinskih i izraelskih lidera... - 2005-02-07


Iako nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji, sutrašnji summit palestinskih i izraelskih lidera, ipak ima posebnu težinu - u nadama obje strane i šire medjunarodne zajednice da bi on mogao biti početak stvarnih koraka na Mapi puta ka miru na Srednjem Istoku.

Pripreme su gotovo sasvim završene, a očekivanja rastu uoči sutrašnjeg sastanka u Sharm el-Shekhu. Očekuje se barem, kažu egipatski domaćini, da će se odnosi dviju strana popraviti i da će izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas početi da preciznije slijede pravac zacrtan mirovnim planom nazvanim Mapa puta. Prošli ovakav susret, takodje ovdje u Sharm el-Shekhu, kada su se dvojica lidera sastala sa predsjednikom Bushom - nažalost nije dao nikakve rezultate. Ovaj put, Sjedinjene Države ne učestvuju direktno na summitu, ali će pomagati u svemu što bude trebalo.

KHALED MASHAAL, Hamas: Naša očekivanja od ovog summita, kaže lider političkog krila Hamasa, zavise od izraelskog stanovišta - ako oni prihvate palestinske uslove za smirivanje mislim da je to onda početak promjena i napretka u regionu. Ali, ako Izrael bude insistirao na svojim uslovima, na svom stanovištu, ako ostane tvrdoglav i odbaci palestinske zahtjeve, onda će Izraelostati i odgovoran za neuspjeh.

O šansama za uspjeh summita razmišljaju i razgovaraju i turisti u ovom odmaralištu:

SHAWN, britanski turist: Mnogi se nadaju da bi mir mogao da preovlada, ali sa istorijom problema u ovom području, to je prilično nevjerovatno. Mislim, ima mnogo nerješivih pitanja. Palestinci, recimo, insistiraju na pitanju oslobadjanja svih zatvorenika, a to ne izgleda da će se dogoditi i to može biti prepreka...

THOMAS, švedski turist: Ja se zaista nadam da će oni naći rješenje kako da se medjusobno razumiju i učine nešto za svoje narode upetljane u taj rat, da će naći način za uzajamni mir i razumijevanje.

Umjereni optimizam vlada i kod domaćina summita.

DR MADOUH BELGAGY, egipatski ministar informiranja: Meni se čini da postoji ozbiljna volja da se pokrene mirovni proces, to može trajati dugo, ali volja je tu, a najvažnija stvar u političkim pitanjima jeste upravo politička volja.

U Mapi puta kojoj strane treba ponovo da se vrate ima za svakoga - i značajnih dobitaka i veoma teških obaveza.

XS
SM
MD
LG