Linkovi

Vrijeme je karnevala, u Americi poznato kao Mardi Gras - 2005-02-07


Sutrašnji utorak je posljednji dan pred početak korizme, kršćanskog perioda posta. Taj se dan u mnogim dijelovima svijeta obilježava i proslavlja karnevalima. I sam dan, a i višednevno slavlje koje ga prati poznati su kao Mardi Gras, što na francuskom, prevedeno bukvalno, znači ”debeli utorak.” Ovdje u Sjedinjenim državama najpoznatiji Mardi Gras karneval dešava se svake godine u New Orleansu. Uz muziku i zabavu u najpoznatijem dijelu New Orleansa, Francuskoj četvrti tokom puna dva tjedna, Mardi Gras je sjajna zabava u kojoj mogu svi uživati. To je istovremeno i dobra poslovna prilika jer se tokom tog karnevalskog slavlja obrne preko milijardu dolara, a i veliki turistički podsticaj za naredne godine. Ipak, stanovnici New Orleansa čiji je posao da privuku što više turista žele da svijet shvati da vrijeme Mardi Grasa nije samo vrijeme bučnih zabava, već značajan dio ukupnog kulturnog života New Orleansa.

Laura Claveric, Korporacija za turistički marketing u New Orleansu: Mardi Gras je sjajna prilika i iskustvo za svaku porodicu. Prije svega, parade najviše oduševljavaju djecu. A zbog tridesetak parada koje se održe u dva tjedna djeca vole biti ovdje.

Od svih tih parada najpoznatija je Rex parada, nazvana i kraljevska parada. Ono što je za njenu pripremu i održavanje karakteristično je to što je, na volonterskoj osnovi, pripremaju dobrovoljci iz različitih društvenih grupa. I za tu paradu, kao i za sve druge, odnosno kompletno slavlje u New Orleansu, karakterično je i slijedeće.

Bill Grace, stanovnik new Orleansa kaže: Mislim da je ono što odvaja karneval u New Orleansu od drugih sličnih je to što sekarnevalske svečanosti ovdje finasiraju iz privatnih izvora. Za to se ne troši novac poreskih obveznika.

Rad na pripremi i ukrašavanju karnevalskih platformi koje će proći ulicama New Orleansa u vrijeme karnevalskih dana počinje mjesecima prije ”debelog utorka.“ Platforme se drže skrivene od očiju javnosti u jednom velikom kladištu sve do početka Mardi Grasa.

Dr. Stephan Hales, pedijatar i zaljubljenik Mardi Gras: Jedna od stvari koja predstavlja zadovoljstvo kada su u -pitanju tradicije vezane za Mardi Gras je i to što se metodologija i materijali za pravljenje karnevalskih platformi nisu mnogo promijenili u posljednjih 100 godina. Nema plastike, samo stara tehnika i tehnologija.... svo cvijeće je, primjera radi, napravljeno od papira, učvršćeno lijepkom i žicom, obojeno..... i svaka od platformi je veoma lijep prizor.

Tematski naziv ovogodišnje Rex parade je ” Priče iz starog Kitaja,” a namjera je predstaviti prastaru kinesku kulturu. Za djecu će sasvim sigrno biti posebno zanimljivo da vide likove i čuju priče karakteristične za to davno prošlo vrijeme. Primjera radi......

Dr. Stephan Hales kaže: Ova platforma nazvana je po Kublaj Kanu, unuku Džingis kana, čovjeka koji je stvorio najveće i najjače carstvo srednjeg vijeka. Dobrovoljci koji su pripremali ovogodišnju Rex iliti kraljevsku paradu koriste je kao mogućnost da djeca-školarci nauče nešto više o staroj Kini. Istovremeno, takav izbor osnovne teme parade je i dalje produbljivanje tradicionalnih vrijednossti i bogatih iskustava koje njuorleanško karnevalsko slavlje Mardi Gras predstavlja decenijama.

XS
SM
MD
LG