Linkovi

USAID - pomoć za razvoj poljoprivrede u BiH - 2005-02-07


Vlada SAD-a, posredstvom Američke agencije za međunarodni razvoj danas je mikrokreditnim organizacijama EKI iz Sarajeva i Partner iz Tuzle dodijelila grant od 800 hiljada dolara.

Sredstva su podijeljena na dva jednaka dijela, po 400.000 dolara, a bit će pozajmljena poljoprivrednim proizvođačima s ciljem stvaranja uvjeta za održivu proizvodnju i prodaju njihovih proizvoda i prerađevina.

Dodijela sredstava obavljena je u sklopu projekta LAMP koji je pokrenut 2003, kako bi se održale tržišne veze između proizvođača, njihovih udruženja, prerađivača poljoprivrednih proizvoda i potrošača. Do sada je putem tog projekta za četiri mikrokreditne organizacije ukupno osigurano oko osam miliona dolara.

Prema sporazumu kojeg je s predstavnicima spomenutih mikrokreditnih organizacija potpisao direktor Misije USAID-a u BiH, Howard Sumka 40 posto sredstava pozajmit će se onima koji novac traže prvi put, 25 posto sredstava bit će pozajmljeno na period duži od dvije godine, a 15 posto predviđeno je za pozajmice manjinskim povratnicima.

Po Sumkinim riječima zahvaljujući grant sredstvima USAID-a kroz projekt LAMP u BiH su otvorena 443 nova radna mjesta te ih zadržano više od 2.000.

EKI i Partner od sredstava dobivenih od USAID-a odobrili su ukupno oko 1.200 kredita, a prosječni rok otplate bio je 26 mjeseci.

XS
SM
MD
LG