Linkovi

Da se Auschwitz nikada ne ponovi - 2005-02-07


Podpredsjednik Dick Cheney predstavljao je Sjedinjene države na ceremoniji kojom je obilježena šezdeseta godišnjica oslobodjenja nacističkog logora smrti Auschwitz u Poljskoj. Zatvorenici tog logorasu bili mučeni, izlagani otrovnim gasovima, strijeljani, izgladnjivani ili ubijani na druge načine; bilo je to Hitlerovo najzloglasnije mjesto za ubijanje. Više od milion ljudi, od kojih su 90 procenata bili Jevreji poubijano je na tom mjestu. Ostale žrtve bili su Poljaci, sovjetski ratni zarobljenici, pripadnici romske manjine, homoseksualci, politički protivnici nacističkog režima i drugi.

Tokom Drugog svjetskog rata, u logorima poput Auschwitza sprovodjena je Hitlerova politika genocida. Tamo su, rekao je gospodin Cheney, nacisti počinili neke od najgorih zlodjela koje ljudski um uopšte može zamisliti. Unutar bodljikave žice i iza visokih zidova vojnicisu pronašli takozvana kupatila, koja uopšte nisu bila kupatila i ambulante čija je svrha bila ne da liječe nego da se ljudi ubijaju.

Jedan od preživjelih je Auschwitz nazvao najvećim grobljem na svijetu, ali bez ijednog nadgrobnog spomenika. Samo je pepeo bezbrojnih umrlih duša rasipan uokolo.

To masovno ubistvo 6 miliona evropskih Jevreja ostalo je zapamćeno kao Holocaust. Gospodin Cheney je podsjetio da je predsjednik Bush za Holocaust rekao kako dolazi vrijeme kad će svi svjedoci tog zla da odu i kako smo po svojoj savjesti obavezni da zapamtimo šta se dogodilo i ko je bio žrtva.

Strahote počinjene u nacističkim logorima smrti nas podsjećaju, kaže gospodin Cheney, i na to da se to nije dogodilo u nekom udaljenom necivilizovanom kutku svijeta - nego u srcu civilizacije. To znači, dodao je, da se svakom znaku mržnje treba suprotstaviti - prije nego se pretvori u neko stravično djelo.

- Svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji. Taj je zadatak naša obaveza i mi nikada na tu obavezu nećemo zaboraviti.

Za generacije koje će tek doći, Auschwitz ostaje svjedočanstvo surovosti i svjedočanstvo stradanja koje nekontrolisani impuls zla, u ovom slučaju antisemitizam, može izazvati. U budućnost gledamo sa nadom, rekao je podpredsjednik Cheney, da će nam biti podarena mudrost da zlo prepoznamo u svim njegovim oblicima i da ćemo imati hrabrosti da spriječimo da ono ikada ponovo tako naraste.

XS
SM
MD
LG