Linkovi

Condoleezza Rice se odvojeno sastala sa palestinskim i izraelskim liedrima - 2005-02-07


Američki državni sekretar Condoleezza Rice je izjavila da su palestinski lider Mahmoud Abbas i izraelski premijer Ariel Sharon prihvatili odvojene pozive da posjete Bijelu Kuću. Njih dvojica se, inače, sutra sastaju u Egiptu radi dogovorenog srednjeistočnog summita, za koji gospodja Rice kaže da je sasvim uvjerena da će biti uspješan.

Tokom boravka u regionu gospodja Rice se odvojeno sastala i sa izraelskim i sa palestinskim liderom, i objema stranama obećala da će Sjedinjene Države biti veoma aktivno uključene u mirovni proces.

- Summit koji će biti održan u Sharm el Sheikhu krajnje je važan korak naprijed i veoma smo zadovoljni inicijativom egipatske vlade da mirovni razgovori započnu. Ne bi trebalo biti nikakvih sumnji ni u posvećenost Sjedinjenih Država tom procesu, nikakvih sumnji u posvećenost tome predsjednika Busha i mene same. Došla sam ovamo u prvih desetak dana otkako sam preuzela dužnost državnog sekretara, upravo kako bih pokazala koliko mi je stalo do toga. Sjedinjene Države neće biti uključene u sve faze, ali će biti tu kad god to bude potrebno. Bićemo u tome veoma aktivni, u kontaktu sa obje strane kada se radi o sigurnosnim pitanjima, kao i kad se radi o obnovi i ekonomskoj pomoći, kao i kad se radi o političkom razvoju i demokratizaciji.

Nakon sastanka sa gospodinom Abbasom na Zapadnoj Obali, američki državni sekretar je objavila da će Washington Palestincima osigurati hitnu pomoć u visini od 40 miliona dolara. Taj je paket, inače dio većeg paketa, u vrijednosti od 350 miliona dolara, kojeg je predsjednik Bush ranije obećao Palestincima. Gospodja Rice je takodje objavila da je američki general William Ward odredjen da u svojstvu koordinatora zastupa Sjedinjene Države u cijelom srednjeistočnom mirovnom procesu.

- Palestinci će vam prvi reći da im je potrebna pomoć za obuku njihovih snaga sigurnosti, za opremanje njihovih snaga sigurnosti i za ujedinjavanje njihovih snaga. Predsjednik Abbas mi je danas govorio o tome kako su njihove snage sigurnosti različitog kvaliteta u različitim područjima palestinskih teritorija, i da ne treba da bude bude podcijenjena ta činjenica s obzirom da su palestinske snage sigurnosti te koje će morati da naprave nešto za stvaranje sigurnog okruženja. I to je takodje bitan dio zadatka generala Warda, ali mi takodje očekujemo da on zadrži i ulogu posmatrača i objema stranama da dobro shvate šta se deševa i šta još treba da učine.

Gospodja Rice se nakon posjete Srednjem Istoku danas vratila u Evropu radi susreta sa italijanskim, francuskim i drugim liderima.

XS
SM
MD
LG