Linkovi

Hibridni automobili i budućnost - 2005-02-07


Otkako je kompanija HONDA predstavila svoj prvi hibridni model 1999- te godine, i automobilska industrija, i zaštitnici prirodne okoline su svjedoci sve većem uspjehu automobila koji se kreću kombinirajući klasično gorivo i električnu energiju. No, iako su hibridi doživjeli uspjeh, oni mogu biti uskoro zamijenjeni drugim tehnologijama.

Hibridna kola će se i dalje proizvoditi. Naime, na nedavno održanom auto-šou u Detroitu, hibridni model Ford Escape proglašen automobilom i kamionetom godine za sjeverenu Ameriku. Stručnjaci i proizvodjači se slažu u tome da će se potražnja za ovim automobilom povećavati.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na to da, iako su hibridi ekonomičniji u potrošnji goriva neko konvencionalni automobili i dizel mašine, oni ipak nisu definitivna solucija problemu globalnog zagrijavanja.

Brian Olson, menadžer FORD-ovog odjela za hibridni model Escape, kaže da hibridi možda i nisu dugoročni odgovor, ali su definitivno važan početak, i odličan prijelaz za naprednije tehnologije.

- Mislim da će hibridi biti glavni trend u prijelazu kao eventualno automobilu na hidrogenski pogon, ali do toga ima još puno vremena.

Stručnjaci upozoravaju da će trebati 20 do 25 godina dok se automobil sa hridrogenskim motorom, motorom bez izduvnih gasova, pojavi na tržištu. Za to vrijeme......

.....Čak ako se cijena benzina u Americi spusti na dolar i 20 centi, potražnja za će automobilima sa hibridnim motorom će biti velika, jer ljudi jednostavno žele jeftino i za prirodu dobro auto, kaže Brian Olson.

Usprkos prodajnom uspjehu hibrida, neki stručnjaci ipak nisu potpuno uvjereni da će oni zamijeniti konvencionalne automobile. Larry Nitz, izvršni direktor odjela General Motors-a za hibride, predvidja da će za 20 godina 90 posto proizvoda auto-industrije i dalje biti na konvenciolani pogon. .. dakle, auto-proizvodjači su možda podijeljeni oko budućnosti hibrida, ali je stvarnost to da su Toyota i Fordn ajavili nove hibridne modele za kraj ove godine i u slijedećih 3-5 godina. A kupci će morati pričekati najmanje nekoliko mjeseci prije nego im stigne auto koju su već sada poručili.

XS
SM
MD
LG