Linkovi

U toku pregovori o dobrovoljnoj predaji Radovana Karadžića - 2005-02-04


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić saopštio je danas u Banjaluci, po povratku iz Brisela, da je Savjet za implementaciju mira u BiH nije na jučerašnjoj sjednici nijednom pomenuo da Republika Srpska vrši opstrukciju saradnje sa Haškim tribunalom. Istovremeno, entitetski ministar unutrašnjih poslova Darko Matijašević je potvrdio da se vrše pregovori sa porodicom Radovana Karadžića o njegovoj dobrovoljnoj predaji.

Savjet za implementaiju mira u BiH pozdravio je na jučerašnjoj sjednici u Briselu napredak koji je Republika Srpska postigla posljednjih mjeseci u saradnji sa Haškim tribunalom. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić naglašavajući da je tu saradnju neophodno nastaviti sve do hapšenja svih optuženih za ratne zločine uključujući i Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Međutim, on je poručio da u tom procesu očekuje konkretnije aktivnosti i institucija koje su formirane na državnom nivou.

»Republika Srpska ima samo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ona ne kontroliše granice, to radi Državna granična služba. Republika Srpska nema Obavještajnu službu. To radi Obavještajno bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine.Republika Srpska nema Agenciju za istrage i zaštitu. To radi SIPA. I nema kancelariju Interpola. Ona postoji u Sarajevu.«

S tim u vezi, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević je potvrdio da su u toku operativne aktvnosti na hapšenju svih haških optuženika pa i Radovana Karadžića.

»Sa porodicom gospodina Karadžića imamo regularne konakte i u tom dijelu sa porodicom održavamo, onako kako mi to i cijenimo, periodično kontakte, jer cijenimo da je takav način imperativ u odnosima da imamo takvu komunikaciju,prevashodno imajući u vidu naše zakonske obaveze i našu intenciju da koristimo institut dobrovoljne predaje i prikupljanja svih podataka o kretanju svakoga lica pa i gospodina Karadžića.«

Darko Matijašević nije želio da govori o detaljima ovih pregovora ali je potvrdio da će kontakti sa porodicom Radovana Karadžića biti nastavljeni i ubuduće.

XS
SM
MD
LG