Linkovi

Novi, do sada nevidjeni, pogled na ljepotu ljudskog tijela - 2005-02-04


Jedna neobična izložba u Washingtonu u Nacionalnom muzeju zdravlja i medicine, privukla je puno pažnje.

Slike prikazane u tek izdatoj knjizi pod naslovom, Arhitektura i dizajn muškaraca i žena nisu fotografije niti crteži. Radi se o kompjuterskoj vizualizaciji tijela osoba koje su nakon svoje smrti, početkom devedesetih godiona prošlog vijeka, poklonili svoja tijela u svrhu medicinskih istraživanja. Šezdeset kompjuterskih fotografija iz knjige fotoreportera Alexandra Tsiarisa, kao i video zapis kojeg je napravila njegova kompanija Anatomical Travelouge, izloženi su u ovom muzeju. Izložba je nazvana: Otkrivanje ljudskog tijela.

Kustos Elisbeth Lockett: Tijela su u stvari zamrznuta u jednu ljepljivu materiju plave boje i nakon toga su dijelovi tijela ispolirani.

Ove slike su dio projekta Nacionalne medicinske biblioteke započete početkom 1990-ih godina, kada je na smrt osuđeni Joseph Jerningan dobrovoljno podario svoje tijelo u medicinske svrhe, naravno, nakon njegovog smaknuća injekcijom. Na universitetu Colorado njegovo tijelo je podvrgnuto rendgenu i kompjuterskoj tomografiji, te je zamrznuto u plavi želatin. Tijelo je nakon toga od glave do pete isječeno na više od 1800 tankih slojeva.

Kustos Elisbeth LockettE: Oni bi odsjekli oko četiri milimetra tkiva sa tijela, ispolirali ga i fotografisali, i ponavljali bi ovu radnju svakih narednih četiri milimetra, čitavom dužinom tijela, do kraja, kaže kustos Lockett.

Drugi tim je izveo istu proceduru na 59-ogodišnjoj ženi koja je preminula od srčanog udara. Na osnovu ovih različitih informacija, kao i na osnovu mikroskopskih fotografija, Alexander Tsiaras i njegov tim kompanije Anatomical Travelogue koristio je kompjutere kako bi stvorio i obojio slike slojeva ljudske anatomije. Premda ova izložba za cilj ima i obrazovanje, Elisabeth Lockett kaže ka se više radi o estetiskom pitanju: o otkrivanju ljepote tijela iz dosad nepoznate vizure. Izložba je u vašingtonskom Nacionalnom muzeju zdravlja i medicine otvorena do juna mjeseca.

XS
SM
MD
LG