Linkovi

Kemoterapija: da ili ne? - 2005-02-04


Prema najnovijoj medicinskoj studiji novi genetski test može predvidjeti rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke, a može čak i identificirati žene koje će imati najviše koristi od kemoterapije. Ako se otkriju na vrijeme, tumori i rak dojke se mogu otkloniti. Nakon toga obično mora uslijediti kemoterapija, kako bi se spriječilo ponovno pojavljivanje raka. Ona međutim sa sobom donosi i popratne pojave koje mogu biti životna prijetnja, kao i gubitak kose, mučninu i rane u ustima.

Ona se mnogim ženama daje bez potrebe, ne namjerno, već jednostavno jer nismo mogli identificirati koje bi žene imale koristi, a koje ne od kemo-terapije, kaže doktorica Melody Cobleigh.

Sada genetski test može predvidjeti kod kojih pacijentica se vjerovatno može vratiti rak dojke, te stoga može i bolje utvrditi njihovu potrebu za kemoterapijom.

Sada možemo reći: znate šta, vama ne treba kemoterapija jer imati dobru prognozu. Ženama sa većim rizikom kažemo: vama je ona definitivno potrebna i ona će vam uveliko poboljšati prognoze.

Neki kažu da će u Americi jedna od deset žena dobiti rak dojke. Suzanne Lavorta je dijagnosticirana s rakom dojke kada su joj bile 42 godine. Operacijom je uklonjen tumor, nakon čega se suočila s teškom odlukom da li da nastavi s kemoterapijom ili ne.

Zaista nisam željela biti izložena kemoterapiji, kaže ona.

Suzanne je odbila kemoterapiju i podvrgla se novom testu. Kancerogena ćelija iz tumora se istražuje pod molekularnim mikroskopom. Test se fokusira na 21 gen koji mogu utvrditi da li će se rak vratiti. Testom se također može reći i da li će kemoterapija uopće biti djelotvorna na osobitoj vrsti raka kod pacijenta.

To je nešto što će postati dio standardnog pristupa u narednih nekoliko godina, kaže doktor Eric Winer.

Suzenin test je utvrdio da je rizik od ponovnog pojavljivanja raka veoma mali, te da joj neće biti potrebna kemoterapija.

Mislim da je to veoma vrijedno, jer vam definitivno daje mir uma, kaže Suzanne.

Istražitelji navode da bi ovaj test mogao pomoći hiljadama pacijentica od raka dojke svake godine, dati im tretman koji im je potreban i izbjeći opasnu kemoterapiju koja im nije potrebna.

XS
SM
MD
LG