Linkovi

Za sliku na reklami za kafu - ošteta 15 miliona dolara - 2005-02-04


Da je Amerika zemlja brojnih mogućnosti uvjerio se bivši maneken koji bi za degustiranje kafe mogao dobiti preko 15 miliona dolara.

Kupujući Bloody Mary mix u lokalnoj radnji, 2002. godine, Russell Christoff je ugledao sebe u mladjem izdanju na naljepnici za Nestle kafu. Na naljepnici se vidi zadovoljna osoba iznad bijele šolje za kafu, u kojoj se Cristoff prepoznao. Sjetio se, naime, da je 1986 pozirao za reklamu kafe. Potrošio je dva sata pozirajući kao degustator, u crvenom džemperu i dobio za to 250 dolara, uz obećanje da će dobiti još 2 hiljade ako njegova slika bude izabrana za reklamu kafe po izboru degustatora u Kanadi.

Prošlo je 16 godina i bio je ubjedjen da je sve ostalo na primljenih 200 dolara, dok iznenada 2002 nije ugledao svoj lik na naljepnici Nestle kafe.

I kako to u Americi biva, zatražio je nadoknadu komapnije Nestle. Oni su mu ponudili 100 hiljada dolara, odbivši njegov zahtijev za 8,5 miliona. Na scenu su došli advokati, koji su znali da im zakon u Kaliforniji koji zabranjuje korištenje bilo čijih fotografija bez suglasnosti fotografisanog, daje dobru osnovu za dalji sudjenje. Konačno, protekle sedmice Pokrajinski sud u Los Angelesu je naredio da Nestle Christoffu plati 15, 6 miliona dolara jer je bez odobrenja koristio njegovu sliku i na tome ostvario profit.

Da li je ona bila presudna, ili ne, ali je sud odlučio da 5 posto ukupne zarade koju je Nestle ostvario na prodaji kafe - po izboru degustatora od 1997 do 2003, isplati Christoffu. Iz kompanije Nestle su najavili žalbu.

XS
SM
MD
LG