Linkovi

Zahtijevi za očuvanje policije srpskog entiteta u BiH - 2005-02-04


Predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske najavili su danas u Banjaluci da će, ukoliko visoki predstavnik za B i H, Pedi Ešdaun nametne rješenja u pogledu reforme policijskih snaga zatražiti raspisivanje referenduma kojim bi se zaštitila ljudska prava srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Savez logoraša Republike Srpske zahtijeva da se očuva policija ovog entiteta, koja bi se finansirala iz budžeta Republike Srpske i koja ne bi prelazila entitetske granice. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Narodne Skupštine Republike Srpske Dušanom Stojičićem, predsjednik Saveza logoraša Branislav Dukić. On je precizirao da će ovaj Savez,ukoliko visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, nametne rješenja u vezi reforme policijskih snaga, zatražiti raspisivanje referenduma kako bi se zaštitili interesi srpskog naroda u Bosni i Heregovini. »Jedan od naroda ima pravo da raspiše referendum kao ugroženost od druga dva naroda. Znači, ne izlazak iz Bosne i Hercegovine nego kao ugroženost ljudskih prava u toj državi.« Potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Slavko Jovičić je danas saopštio da će najavljene nove haške optužnice promijeniti sliku o ratu u Bosni i Hercegovini i potvrditi da su i nad Srbima činjeni ratni zločini. On je istakao da su samo u Sarajevu registrovana 124 logora za Srbe.

Danas se oglasio i portparol Kancelarije za traženje nestalih lica Republike Srpske, Milan Ivančević koji je potvrdio da će 1.marta biti nastavljene ekshumacije u oba entiteta. On je naglasio da ova Kancelarija još uvijek potražuje 3006 lica od kojih 865 pripadnika Vojske Republike Srpske te da se, trenutno, u halama za obdukciju u Banjaluci, Lukavici i Nevesinju nalaze posmrtni ostaci 985 osoba stradalih u proteklom ratu.

XS
SM
MD
LG