Linkovi

Condoleezza Rice u Evropi poziva na suradnju - 2005-02-04


Američki državni sekretar Condoleezza Rice je posjetom Velikoj Britaniji započela brojne susrete u Evropi i Srednjem istoku. Tokom posjete Britaniji, razgovarala je sa britanskim premijerom Tonyjem Blairom gdje mu se zahvalila na pruženoj podršci američkoj politici.

- Premijeru, hvala vam puno na dobrodošlici na prvoj stanici moje duge turneje po Evropi i Srednjem istoku. Želim vam se zahvaliti na vašem liderstvu i prijateljstvu i prijateljstvu Velike Britanije i britanskog naroda u ovim kritičnim trenucima kada pokušavamo proširiti domet slobode i demokraciju širom svijeta, u vrijeme dok pružamo podršku iračkom narodu u njihovom traganju za slobodom - kazala je gospođa Rice.

Gospođa Rice se u Londonu srela i sa britanskim ministrom vanjskih poslova Jack Strawom, te je tom prilikom upozorila vladu u Teheranu da ne koristi civilne nukelarne programe kao plašt za skrivanje programa razvoja nuklearnog naoružanja. Na pitanje jednog od novinara da li može predočiti okolnosti koje bi vodile eventualnom napadu na Iran od strane administracije predsjednika Busha, gospođa Rice je odgovorila.

- To pitanje jednostavno zasad nije u planu. Mi raspolažemo diplomatskim sredstvima u tu svrhu. Iran nije imun na promjene koje se dešavaju u tom regionu. Mislim da situacija u kojoj su Afganistanci koji žive u Iranu mogli glasati na Afganistanskim izborima i Iračani koji žive u Iranu također mogli glasati na iračkim izborima, mora imati utjecaja na iranski narod kojem je dugo zanijekano pravo da učine isto. Moramo poslati jasnu poruku iranskom režimu da znamo da tzv izbori u toj zemlji neće biti istinski izbori koje bi podržala medjunarodna zajednica. Ljudi imaju pravo da zaista kažu šta misle. Ovo su naši osnovni principi i oni se odnose kako na iranski režim, tako i na ostale režime širom svijeta.

Ona je dodala da Iranci treba da iskoriste šansu da na miran način riješe nesporazume u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama, onako kako su to predložili evropski lideri i da vlasti u Teheranu treba da se pridržavaju svojih medjunarodnih obaveza.

Britanski minsitar vanjskih poslova Jack Straw dijeli mišljenje Condoleeze Rice.

- Podržao bih stav gospodje državnog sekretara Rice da se civilni nuklearni program, koji je u biti dopušten, Iran koristi kao zavjesa za razvoj programa za nuklearno naoružanje koji je zabranjen sporazumom o neproliferaciji.

Američki državni sekretar Condoleeza Rice je danas pohvalila geste dobre volje od strane Izraelaca i Palestinaca prije srednjeistočnog mirovnog samita zakazanog za sljedeću sedmicu u Egiptu. Gospođa Rice inače ne namjerava prisustvovati ovom samitu, premda će ga ona budno promatrati iz Jeruzalema i Zapadne obale.

XS
SM
MD
LG