Linkovi

U Briselu zasijedao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH - 2005-02-04


Danas je u Briselu održana sjednica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Uz Viskog predstavnika Paddya Ashdowna, glavnu tužiteljicu Haškog Tribunala Carlu del Ponte, sjednici su pristvovali, pored ostalih, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i ministar unutarnjih poslova tog entiteta darko Matijašević. Nakon sjednice Upravnog odbora, gospođa del Ponte je razgovarala i sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku Javierom Solanom. Europska unija će reagirati na činjenicu da BiH, SCG i Hrvatska ne suradjuju sa Hagom, objavio je danas visoki predstavnik EU, Javier Solana, nakon susreta sa glavnom haškom tužiteljivcom, Carlom del Ponte. On je rekao da je obaviješten o tome da suradnja ne postoji u potpunosti i da je na Uniji sada da donese važne odluke. Medjutim prije njihovog donošenja, EU će se konsultirati sa Haškim sudom.

Nešto prije toga, sastankom Vijeća za implementaciju mira u BiH, održanom u istoj zgradi, dominirala je takodje tema suradnje sa Hago, nakon čega je visoki predstavnik, lord Asdown izjavio da je to "najkrupniji kamen spoticanja koji trenutno stoji izmedju Bosne i Hercegovine i njene budućnosti".

"Odgovornost je na svima- Ključna odgovornost leži na RS, velika odgovornost je na Beogradu, i Sarajevo mora suradjivati u oštrijoj kontroli granica..."

Bez suradnje sa Hagom nema ni početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, uvjerenje je i koje i premijer Adnan Terzić nosi kući nakon nakon briselskog susreta.

”I ova put je to rečeno, i u zadnjih godinu dana to je naša stalna tema, čak i prvi uslov Studije izvodljivosti je saradnja sa Haškim sudom. Prema tome, ne možemo očekivati da će nam Evropska komisija pružiti šansu da napredujemo dalje ako nemamo punu saradnju.

Zvančnici RS su u tom smislu obećali nove transfere u Hag- nadaju se dobrovoljnim predajama, ali ako one izostanu, spremni su hapsiti optužene.

XS
SM
MD
LG