Linkovi

Dick Cheney se susreo sa Viktorom Yushchenkom - 2005-02-04


Potredsjednik Sjedinjenih država, Dick Cheney nedavno se susreo sa Viktorom Yushchenkom, novim, demokratski izabranim, predsjednikom Ukrajine. Tom prilikom gospodin Cheney je izjavio da se, 15 godina nakon demokratske revolucije kojom su ugašeni kumunistički režimi u centralnoj i istočnoj Evropi ”sloboda širi tim značajnim dijelom svijeta”. ”Hrabrošću, posvećenošću i odlučnošću da to uradi na miran način narod Ukrajine je pokazao cijelom svijetu da je volja naroda moć koja se ne može ničim zaustaviti” - takođe je rekao američki potpredsjednik. Ukrajinci su sada na početku nimalo lakih reformi. Gospodin Yushchenko je rekao da će težiti demokratizaciji svih aspekata javnog života. Sjedinjene države i zemlje zapadne Evrope obavezale su se da će pomoći prelazak ukrajinske privrede u ekonomiju otvorenog tržišta. Dio tog procesa podrazumijeva i pristup tržištima zapadnih zemalja kroz članstvo u Evropskoj uniji. Da bi taj cilj bio ostvaren predsjednik Ukrajine Viktor Yushchenko je obećao smanjivanje poreza i uvođenje mjera koje će onemogućiti izbjegavanje plaćanja poreskih obaveza. Kritična tačka je i smanjivanje korupcije, istakao je takođe gospodin Yushchenko:

Vlada koju ja formiram, a ni vlasti na lokalnom nivou neće biti podmitljive, neće krasti. Ekonomija će biti odvojena od politike. Odstranićemo nepotrebne zapreke i nepotrebnu regulativu kojom se korupcija hrani. Administrativnim reformama osiguraćemo transparentnost rada vlasti na svim nivoima.

Potpredsjednik Sjedinjenih država Dick Cheney je uvjeren da će ”slobodne zemlje podržati zahtjeve gospodina Yushchenka da se čuje glas naroda Ukrajine.” Po njegovim riječima ”slobodni dio svijeta će stajati uz ukrajinskog predsjednika i podržavati njegova nastojanja da učvrsti dosadašnja demokratska ostvarenja i donese Ukrajini prosperitet i pravdu.“

XS
SM
MD
LG