Linkovi

Donald Rumsfeld dva puta, predsjedniku Bushu podnosio ostavku  - 2005-02-04


Američki ministar odbrane Donald Rumsfeld je sinoć za CNN, Larry Kingu rekao da je u dva navrata ponudio ostavku predsjedniku Bushu tragom skandala u zatvoru Abu Ghraib u Bagdadu. Gospodin Rusfeld je odgovorio i na osjetljivo pitanje o posjeti Njemačkoj sobzirom da ga tužilac u Njemačkoj optužuje za ratni zločin.

- Ja sam svoju ostavku u tom periodu dva puta ponudio predsjedniku Bushu, i rekao mu da osjećam da on treba da odluči trebam li ili ne ostati...i on je odlučio i rekao da želi da ostanem.

Gospodin Rumsfeld je rekao da se od njega kao ministra odbrane ne može očekivati da zna sve šta se dešava u ratnim zonama širom svijeta, ali je naznačio da je mogao učiniti više kako bi spriječio nevolje kakve su se desile u zatvoru Abu Ghraib.

Upravo povodom tog slučaja prošlog novembra je Centar za ustavna prava sa sjedištem u New Yorku podnio tužbu zajedno sa njemačkim federalnim tužiteljom, optužujući američke zvaničnike, medju kojima i Rumsfelda, da su odgovorni za mučenja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. Tužba je podnesena u Njemačkoj, jer zakon te zemlje omogućava sudjenje za ratne zločine i nasilje nad ljudskim pravima.

Na press konferenciji u Pentagonu, ministar Rumsfeld je jučer, nakon što je upitan, rekao da, zbog te tužbe, možda neće prisustvovati konferenciji o sigurnosti u Njemačkoj, koja se održava sljedeće sedmice.

- Ja još nisam donio konačnu odluku o tome, postoji nekoliko faktora. Ja ću ići u Nicu i vrlo vjerovatno ću posjetiti neke druge lokacije u tom dijelu svijeta, u tom periodu. Hoću li ili neću ići u Njemačku uskoroćemo znati, za sedmicu dana.

PITANJE: Da li ste zabrinuti zbog univerzalne jurisdikcije koju Njemačka ima...

D. RUMSFELD...To je svakako problem, kao što je bio sa Belgijom. To je nešto što trebamo uzeti uobzir.

Na dvodnevnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu američki ministar odbrane obično ima ključno izlaganje, i ako ministar Rusfeld odluči da ove godine ne ide, vjerovatno će poslati svog pomoćnika za odbrambenu politiku, Douglasa Feitha.

XS
SM
MD
LG