Linkovi

Iz istorije američkih predsjedničkih obraćanja Kongresu - 2005-02-02


Večeras će američki predsjednik George Bush, pred oba doma Kongresa, govoriti o stanju nacije, što je tradicionalni način informiranja američkog naroda o stanju u zemlji i planovima vlade koju su izabrali.

Prema Ustavu Sjedinjenih Država, američki predsjednici moraju, s vremena na vrijeme, komunicirati sa Kongresom o stanju u zemlji i drugim pitanjima koja se smatraju bitnim i prikladnim. Ustav ne daje nikakve dodatne odrednice, ali predsjednička poruka, uobičajno nazvana Stanje Unije postala je redovan godišnji politički ritual.

Tradicija je odpočela sa prvim predsjednikom, Georgeom Washingtonom, koji je sam izlagao Kongresu svoje godišnje poruke. Treći predsjednik, Thomas Jefferson je to promjenio, smatrajući, kako objašnajava profesor Allan Lichtman, da to isuviše podsjeća na kraljevski nastup.

- Tako je Jefferson 1801. odlučio da se neće lično pojaviti pred Kongresom, nego će poslati pisanu godišnju poruku, čega su se zatim pridržavali drugi američki predsjednici sve dok na scenu nije došao jedan drugi veliki lider, Woodrow Wilson.

Predsjednik Wilson je 1913. izašao pred Kongres kako bi izložio svoj prijedlog ekonomskih propisa. Sljedeći američki predsjednik koji se pojavio pred Kongresom bio je Franklin Roosevelt, i njegovo obraćanje Kongresu prvi put je uživo prenosio američki radio.

Stephen Wayne je expert za istoriju američkih predsjednika na Univerzitetu Georgetown u Washingonu.

- Govor o Stanju Unije postao je način na koji predsjednici iznose svoj sadržaj pred Kongres i govore američkom narodu o svojim postignućima i nadama za budućnost. To je dio političke tradicije, kojoj je pridodato mnogo ceremonijalnog, i koja obično ide u korist predsjednika.

Allan Lichtman, sa Universiteta American kaže da predsjednici to obraćanje Kongresu koriste i kao priliku da svoj program predstave američkoj javnosti.

Abraham Lincoln, je svoju godišnju poruku 1862. koristio da bi odpočeo napade na ropstvo.

Zakon o ekonomskim pravima Franklina Roosevelta je predstavljen u njegovom godišnjem obraćanju Kongresu. Harry Truman je pred Kongresom predstavio svoj program poznat pod nazivom Fair Deal. Lindon Johnson je 1960. predstavio nove zakone o ljudskim pravima i program na iskorjenjivanju siromaštva.

Očekuje se da će večeras, predsjednik Bush otkriti svoje ambiciozne programe u oblasti domaće i vanjske politike - kako bi potrošio politički kapital kojeg je, kako je to sam rekao, zaradio na izborima. I dok se od njegovih Republikanaca u Kongresu očekuje da će prijedloge toplo pozdraviti, znatno manje entuzijazma se očekuje od Demokrata, koji će po tradiciji odmah dati svoj odgovor, bez obzira što su to, izuzetno ove godine, učinili i dva dana ranije.

XS
SM
MD
LG