Linkovi

Evropski parlament zabrinut nerješevanjem problema u BiH - 2005-02-02


Komitet za vanjsku politiku Europskog parlamenta je danas usvojio rezoluciju kojom skreće pažnju da u BiH, više od 9 godina nakon Daytona, jedan od ključnih problema ostaje predaja optuženih za ratne zločine, što očito oči zemlju u željenim integracijskim procesima.

Vrlo uticajni Komitet za vanjsku poltiku Europskog parlamenta je danas usvojio rezoluciju kojom izražava ozbiljnu zabrinutost činjenicom da u BiH, više od 9 godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, ključni politički problemi ostaju neriješeni - zemlja je još uvijek duboko podijeljena, i politička stabilnost još uvijek počiva na "krhkim" osnovama.

Komitet hitno traži novu političku inicijativu, sa koje god ona strane došla, koja bi bila bazirana na temeljnim interesima tri b-h naroda, i činjenici da se postignuti mir mora očuvati.

Jedno od stajališta, koje je u rezoluciju ušlo na insistiranje europskih "zelenih", je da postojeći ustavni okvir, ograničen Daytonom, predstavlja smetnju europskim integracijama zemlje. Članovi Komiteta takodje primjete da BiH još uvijek nije došla do tačke na kojoj su sva prioritetna pitanja rješena- jedan od razloga je i to što, kaže se, neke od političkih snaga u zemlji, koje javno podržavaju europsko usmerenje, u stvarnosti opstruiraju neophodne reforme.

Ipak, najozbiljniji neriješen problem u zemlji ostaje činjenica da su brojna lica optužena za ratne zločine još uvijek na slobodi - to je smetnja pomirenju i gradnji povjerenja medju narodima. Komitet poziva bh vlasti da stvarno suradjuju sa Hagom - poziv je upućen svim nivoima uprave, gradjanskom društvu i svima koji mogu pomoći da učine maksimum napora kako bi se pred Tribunalom našli Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Za cijeli region se kaže da mu je zajednički imenitelj vrlo teška ekonomska situacija, čije rješavanje mora biti u vrhu prioriteta balkanskih vlada ali i administracije u Briselu.

XS
SM
MD
LG