Linkovi

George W. Bush - Promoviranje demokracije u svijetu - 2005-02-02


U svom inauguralnom govoru predjsednik Bush je obećao da će promovirati rast demokratskih pokreta, sa dugoročnim ciljem okončanja tiranije u svijetu. Politički analitičari međutim kažu da neki od najtamnijim uglova svijeta sada imaju tješnje veze sa Sjedinjenim državama zbog rata protiv terorizma.

Thomas Carothers je ko-autor nove knjige o promoviranju demokracije na srednjem istoku, koju je izdala zaklada za međunarodni mir Carnegie iz Washingtona. On kaže da postoji značajan razdor između retorike gospodina Busha o širenju demokracije i realnosti američke vanjske politike.

- Rat protiv teorizma zahtijeva od nas da tražimo suradnju po pitanju sigurnosti s nekima od dosta politički nezgodnih režima, bez obzira da li se radi o vladi Pakistana, Uzbekistana, Malezije, Tunisa, Saudijske Arabije, i tako dalje, kaže gospodin Carothers i dodaje da je u svom prvom mandatu predsjednik Bush varirao između realista, po pitanju kršenja ljudskih prava koje su počinili američki saveznici u ratu protiv terorizma, i idealiste, rekavši da demokracija pomaže da se posijeku korijeni radikalizma.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, predsejdnik Bush je nagovijestio da usprkos nedavnom inauguralnom govoru, u kojem je slobodu učinio najvišim prioritetom američke vlade, neće biti nikakve neposredne promjene u američkoj vanjskoj politici. On je, na primjer, rekao da će i dalje raditi s Kinom na razoružavanju Sjeverne Koreje, dok će u isto vrijeme podsjećati kineske lidere da treba da poštuju ljudska prava.

- Ne mislim da je vanjska politika moguća na opciji ili-ili. Mislim da je moguće, kada ste zemlja kao što su Sjedinjene države, da postignete oba cilja, rekao je predsjednik Bush.

Na domaćem planu, neki analitičari kažu da će se gospodin Bush suočiti sa ozbiljnim protivljenjem svom penzionom planu od strane i republikanaca i demokrata. Analitičari međutim navode da predsjednici u drugom mandatu tradicionalno imaju veoma malo zakonodavnih postignuća. Oni kažu da američki predsjednik sada mora djelovati kako bi najbolje iskoristio politički kapital kojeg je dobio u novembarskim izborima, prije nego ga uspori vladina birokracija.

XS
SM
MD
LG