Linkovi

Parlamentarni izbori u Afganistanu - 2005-02-02


Nešto kasnije tokom ove godine u Afganistanu će biti održani izbori na kojima će biti birani članovi nacionalnog parlamenta. U skladu sa novim izbornim zakonom, izbori moraju biti održani najkasnije za tri mjeseca od trenutka kada afganistanski predsjednik Hamid Karzai odredi granice izbornih okruga. Gospodin Karzai je, u međuvremenu, izjavio da administracija na čijem je čelu radi na tom zadatku i da će mape izbornih okruga uskoro biti poznate. General Jean-Louis Py, zapovjednik međunarodnih snaga predvođenih NATO-m koje su osiguravale održavanje predsjednički izbora u oktobru prošle godine, rekao je da će ovog puta biti potrebne dodatne snage zbog zamašnije izborne kampanje i većeg broja kandidata koji će se naći na izbornim listama:

Parlamentarni izbori nisu uporedivi sa predsjedničkim. Biće mnogo komplikovaniji i teži za održati. NATO će u Afganistan rasporediti dodatne snage kao podršku izborima za nacionalni parlament.

Preko 8 miliona Afganistanaca, odnosno 70 procenata svih registriranih osoba sa pravom glasa, glasalo je na prošlim predsjedničkim izborima na kojima je Hamidu Karzaiu, jednom od 17 kandidata, glas dalo više od polovine izašlih na birališta. Američki državni sekretar Condoleeza Rice istakla je da će ”uspješna oslobođanja Afganistana i Iraka uliti snagu i nadu onima koji se zalažu za reforme u tim zemljama:“

”Afganistan i Iraq se bore da prevaziđu mrak i užasnu prošlost. Izabrali su put koji vodi u progres. Prije samo nekoliko mjeseci u Afganistanu su održani pošteni izbori i izabran je predsjednik posvećen uspjehu demokratije i borbi protiv terora.“

”Građani Afganistana imaju ustav koji garantira slobodne izbore, uz puno učešće žena, i sada su od noćne more talebanskog režima daleko čitav jedan svijet ”- rekao je i američki predsjednik George W. Bush.

XS
SM
MD
LG