Linkovi

G. W. Bush: O stanju nacije - 2005-02-02


Govor o stanju nacije je uvijek važna prilika za predsjednika da američkom narodu i svijetu izloži ciljeve svoje domaće i vanjske politike u naredne četiri godine. Njegov govor prije par sedmica prilikom inauguracije je uključivao ciljeve i američke principe, dok će obraćanje naciji uključivati konkretne, neposredne i dugoročne planove o tome kako će i u kojem pravcu predsjednik Bush voditi Ameriku.

Prva polovina govora, koji će u cjelini trajati oko 40 minuta, bez aplauza, će se fokusirati na domaću politiku, odnosno očekuje se da predsjednik izloži svoj plan o potpunoj reformi penzionog sistema. Druga polovina će se fokusirati na vanjsku politiku i na tom planu će, kako se očekuje, američki predsjednik osobito govoriti o mirovnom procesu na srednjem istoku. U tom smislu se javlja obnovljena nada širom svijeta, osobito u svjetlu napora nakon tek održanih palestinskih izbora. Očekuje se da predsjednik iznese svoju odlučnost u tome da se pokrene mirovni proces u tom regionu.

Svakako se očekuje da predsjednik Bush govori i o istorijskim izborima u Afganistanu, Ukrajini, o Sjevernoj Koreji, Iranu i naravno Iraku. On bi trebao govoriti o naporima da se pomogne iračkom narodu da obezbijedi sigurnost svoje zemlje i da nastavi korake ka demokraciji. S obzirom da ovo obraćanje naciji dolazi u vrijeme rata, očekuje se da će predsjednik odati počast muškarcima i ženama koji su dali krajnju žrtvu da osiguraju slobodu. Predsjednik Bush će, osim toga, govoriti i o važnosti napora za širenje slobode i demokracije, kao što je to rekao i u svom inauguralnom govoru. On će se direktno obratiti i svima onima koji se bore za slobodu širom svijeta, kako onima koji nose uniformu američke vojske, tako i narodima mnogih zemalja koji se bore za svoju slobodu.

Uoči večerašnjeg govora predsjednika Busha, O stanju nacije, na Capitol Hillu su izuzetno jake mjere sigurnosti.

XS
SM
MD
LG