Linkovi

Danas se po prvi put osjećam kao prava Iračanka,... - 2005-02-01


Milioni Iračana izašli su na birališta da izaberu 275 poslanika za prelazni nacionalni parlament. Ghazi al-Yawer, privremeni predsjednik Iraka, izjavio je da je nedeljno glasanje ”prvi korak u procesu pridruživanja slobodnom svijetu i početak demokracije.“ Teroristi su pokušali omesti izbore. Širom Iraka više od 30 ljudi je ubijeno u bombaškim samoubilačkim napadima. Primjera radi, list Washington Post je izvijestio o samoubilačkom napadu jednog mladića na glasačkom mjestu u srednjoj školi za učenice, Badr Kobr u Bagdadu. Hadi Saleh Mohammed, jedan od izbornih zvaničnika na tom biračkom mjestu, želio je zatvoriti biralište. Međutim, kako je rekao, Iračani nisu željeli odustati, nisu željeli da se vrate kućama ne glasavši. Predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush je istakao da su ”učešćem u izborima Iračani jasno i čvrsto odbacili anti-demokratsku ideologiju terorista:“

- Oni nisu dozvolili da budu zastrašeni razbojnicima i ubojicama. Pokazali su onu vrstu hrabrosti koja je uvijek i svugdje temelj vladavine naroda.

Mnogi Iračani izborne poslove obavljali su kao dobrovoljci. Više od 100 hiljada pripadnika iračkih snaga sigurnosti štitili su izborna mjesta i poduzimali akcije protiv terorističkih grupa. Jedan Iračani ostao je bez noge u jednom terorističkom napadu, a novinaru je rekao: ”Da sam morao, dopuzao bih do birališta. Ne želim da teroristi ubijaju druge Iračane, kao što su pokušali mene ubiti.“ Sada, kada je izvjesno da su izbori u Iraku uspjeli, vrijeme ja da politički proses pusti korijena, takođe je ocijenio gospodin Bush:

- Ovim povijesnim izborima počinje proces izrade i usvajanja novog iračkog ustava, dokumenta koji će biti osnova poptpuno demokratizirane vladavine Irakom. Teroristi i pobunjenici će nastaviti voditi rat protiv demokratije, a mi ćemo podržati narod Iraka u njihovoj borbi protiv tih ubica.

”Iračani su, to je očito, izašli na birališta. Takođe je očito da su to učinili jer su shvatili da su izbori sjajna prilika za budućnost drugačiju od prošlosti i sadašnjosti - rekla je američka državna tajnica Condollezza Rice. A Faheka Abdel Wahed, učiteljica u jednoj iračkoj školi je jednostavno rekla: ” Danas se po prvi put osjećam kao prava Iračanka.“

XS
SM
MD
LG