Linkovi

Zvaničnici RS protiv predložene reforme policije u BiH - 2005-02-01


Zvaničnici Republike Srpske danas su osudili prijedlog o regionalnoj podjeli policijskih struktura u Bosni i Hercegovini koji je juče, na osnovu izvještaja Komisije za reformu policije u B i H, predstavio visoki predstavik Pady Ashdown.

MUP Republike Srpske je ustavna kategorija i njegov opstanak je u nadležnosti entiteta što podrazumijeva postojanje policije Republike Srpske u okviru entitetskih granica. Saopštio je ovo danas nakon sjdnice kolegija MUP-a u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Darko Matijašević naglašavajući da je Komisija za reformu policije u B i H svoj rad završila bez konsenzusa.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dušan Stojičić je precizirao da predložena teritorijalna organizacija policije predstavalja pokušaj razaranja entitetskih MUP-ova za šta, po njemu, nema stvarnih razloga. »Buduća policijska struktura u Bosni i Hercegovini može da funkcioniše na jedan način da se osavremeni u smislu da se još jedan broj nadležnosti koje treba da funkcionišu kao zajedničke prenese na nivo ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine ali da vrlo jasno poslovi javne bezbjednosti ostanu u nadležnosti entitetskih MUP-ova.« Danas se oglasio i Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, Branko Todorović koji je istakao da je neophodno obezbjediti funkcionalnije, brže i efikasnije policijske snage u BiH, ujedno, izražavajući rezerve prema regionalnoj podjeli nadležnosti u policiji, kojom bi, recimo, nadležnost Centra u Bijeljini pripala Tuzli, a onog u Trebinju, Mostaru. S tim u vezi predstavnici 11 nevladinih organizacija, predvođenih Savezom logoraša Republike Srpske danas su zatražili od Narodne Skupštine da odbaci jučerašnje preporuke visokog predstavnika Pady Ashdown o reformi policije.

XS
SM
MD
LG