Linkovi

Karadžić i Mladić moraju biti uhapšeni do kraja ove godine - 2005-02-01


U posjeti Sarajevu danas je boravila glavna tužiteljica Haškog Tribunala Carla del Ponte. Riječ je o još jednoj radnoj posjeti BiH, koju je Glavna tužiteljica iskoristila da ponovi da su najtraženiji osumnjičenici za ratne zločine još uvijek na slobodi. Gospodja del Ponte je danas izjavila da Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti uhapšeni u ovoj godini kao i svi drugi optuženi za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije. Deset godina poslije postojanja optužnice protiv Karadžića i Mladića, deset godina poslije genocida u Srebrenici, i deset godina od podpisivanja Daytonskog sporazuma - 2005 predstavlja posljednju godinu u kojoj mora doći do hapšenja, izjavila je gospodja del Ponte nakon današnjeg sastanka sa Visokim predstavnikom.

Glavna tužiteljica haškog tribunala je upozorila da, ukoliko ne dodje do hapšenja Karadžića i Mladića u ovoj godini, u javnost izaći sa svim negativnim elementima koji su osujetili taj proces.

Carla del Ponte je izrazila žaljenje što se nakon svih ovih godina u Sarajevu ne može održati komemoracija po ugledu na onu koja se desila nekoliko dana u Aušvicu, jer su, kako ističe, najodgovorniji za ratne zločine u BiH još uvijek na slobodi. Ta činjenica predstavlja sramotu i više od sramote kazala je glavna tužiteljica Haškog tribunala danas u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG