Linkovi

Nakon izbora - ponos i optimizam - 2005-01-31


Dan nakon, kako gotovo svi kažu, istorijskog trenutka prvih demokratskih izbora, irački gradjani čekaju rezultate koji će, kako je rečeno uslijediti za oko sedam do osam dana. U reakcijama Iračana preovladava smireni optimizam i ponos. Oni su, kažu, uspjeli da načine onaj presudni korak ka potpunoj slobodi i demokratiji. Evo šta kažu gradjani Iraka:

Sretan sam jer ovo nisu bili izbori kao oni ranije, samo sa pitanjem Da ili Ne.Sad su bili zaista slobodni i zaista smo osjetili šta je to demokratija. U jučerašnjim izborima si mogao da glasaš za koga kod si htio.

Ove izbore zaista možemo smatrati dobrim korakom u pravcu novog i nezavisnog Iraka i u pravcu bolje budućnosti. Ovo je trebalo dam nam se desi već odavno.

Izbori su bili slobodni i demokratski, Bogu hvala...

Dobro je da su prvo bili ovi izbori, sad oni mogu dovesti do primjene pravde i slobode.

U šiitskom naselju Sadr City u Bagdadu i danas je vladala slavljenička atmosfera. Djeca i odrasli burno su pozdravili odnošenje prepunih glasačkih kutija u sjedište izborne komisije nakon prvog prebrojavanja na samom biralištu.

Nažalost, bilo je i žrtava. U bagdadskoj bolnici Yarmouk okupili su se članovi porodica poginulih da identificiraju žrtve nekoliko ozbiljnih napada koje su napadači samoubice izveli na glasačkim mjestima. Od ukupno 44 žrtve u ovu bolnicu je dovezeno 15 mrtvih, uz oko 70 ranjenih ljudi. Medju njima je i jedan stražar sa birališta

Prišao nam je čovjek, izgledao je kao Sudanac, obučen u kožnu jaknu. Zatražili smo da otvori jaknu, ali je on aktivirao bombu prije toga. Kolega koji ge je trebao pretražiti je poginuo, a ja sam ranjen u stomak i nogu, kaže Hussein Atta, stražar sa jednog bagdadskog birališta.

XS
SM
MD
LG