Linkovi

Evropa 2020. godine - 2005-01-31


Jedan nedavno objavljeni izvještaj upozorava na to da će se Evropska Unija uskoro susresti s teškim ekonomskim i demografskim izazovima; medjutim, John Brutton odbacuje takve zaključke izvještaja nazivajući ih paničarskim i riječima da će se Unija uspješno izboriti s problemima.

Izvještaj pod nazivom Mapa za budućnost svijeta, je pripremilo Nacionalno Vijeće za obavještajne poslove; zasnovan na analizima prominentnih američkih i stranih stručnjaka, taj izvještaj daje sliku onoga kako bi svijet mogao izgledati 2020. godine.

Izvještaj predvidja razorne ekonomske posljedice za Evropsku Uniju ukoliko evropske zemlje ne reformiraju svoju radnu snagu, socijalno osiguranje, obrazovanje i poreski sistem, te ako ne izadju u susret sve većoj i većoj imigrantskoj populaciji - uglavnom iz islamskih zemalja.

Pored toga, Evropska Unija je sučeljena s demografskom krizom, izazvanom dramatičnim padom broja novorodjenih, i dužom životnom dobi. Ambasador Unije John Brutton, bivši irski premijer, priznaje postojanje problema, ali kaže da su rješivi:

Čovjek mora prihvatiti da demografija utječe na ekonomski rast. Ako vam je populacija starija, oni će proizvesti mnogo manje nego mladi. Ali oni isto tako konzumiraju mnogo manje - rijetko stariji žele duge, skupe odmore. Demografska kriza se neće stvoriti preko noći, a bogata i moderna Evropa će biti u stanju da se nosi s problemom. Bogata društva imaju sredstava da rješavaju takve probleme.

U spomenutom izvještaju se takodjer predvidja velika promjena u post-hladnoratovskim savezima medju zemljama, kao i o mogućnošću umanjenja važnosti NATO saveza, i promjene u odnosima izmedju Washingtona i Evrope. Autori izvještaja naime tvrde da će se interes pomjerati ka Aziji. A usljed problema s zalihama nafte i potreba za prirodnim plinom, Evropa isto tako može ojačati veze s Rusijom i Sjevernom Afrikom.

Na kraju, u izvještaju se upozorava na potencijalno explozivanu situaciju s AIDS-om u Rusiji, opasnosti od islamskog extremizma, i mogućnost da se endemski sukobi na Kavkazu preliju u Rusiju.

XS
SM
MD
LG