Linkovi

Suradnja sa Hagom ostaje kao ključni uvjet za pridruživanje BiH Evropskoj uniji - 2005-01-31


Vijeće ministara EU poziva vlasti u BiH da ne popuštaju u reformama potrebnim za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. U tom svjetlu se jasno i bez zadrške podržavaju mjere koje je decembra prošle godine poduzeo visoki predstavnik, lord Ashdown, podržane od strane europskim mirovnih snaga u zemlji. Podsjeća se da je cilj poduzetih mjera otvaranje mogućnosti da Bosna i Hercegovina u potpunosti suradjuje sa Haškim sudom.

Ministri vanjskih posova EU, okupljeni danas u Briselu, posebno upozoravaju vlasti Republike Srpske da je suradnja sa Hagom i predaja svih optuženih, ključni preduvjet progresu zemlje prema Europi, progresu koji Brisel želi na svaki način ohrabriti.

Zato se podzdravlja nedavna dobrovoljna predaja optuženog Save Todovića, koja se tumači kao važan, ali tek početni korak u procesu transfera svih optuženih koji se još uvijek kriju na teritoriji RS.

Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore zvanični Brisel ostavlja prostor do kraja marta da preda sve optužene koji se još uvijek kriju na njenoj teritoriji. U suprotnom, na neodredjeno vrijeme se odlaže završetak Studije izvodljivosti, što znači i nastavak integracijskog procesa sa EU.

Ovo je poruka koju je danas okupljenim novinarima prenio europski komesar za proširenje, Olli Rehn, navodeći da je, tehnički, rad na Studiji praktično pri kraju - preostali su samo neki od detalja, dok jedini krupan i ključan nedostajući elemenat predstavlja pozitivna ocjena suradnje sa Hagom.

Iz sličnih razloga, komesar Rehn je danas izjavio da "u ovom trenutku" on ne bi podržao početak finalnih pregovora sa Hrvatskom, koju optužuje da je imala posredne kontakte sa odbjeglim generalom Antom Gotovinom. Za samog bjegunca europski zvaničnici znaju da boravi "na teritoriji Hrvatske ili hrvatskog dijela susjedne BiH".

Obraćajući se cijelom regionu Zapadnog Balkana, ministri vanjskih poslova EU insistiraju na što skorijem okončanju bijega Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine, upozoravajući da će nesuradnja sa Hagom značiti sasvim sigurnu blokadu progresa balkanskih država prema euro atlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG